Thema's

show menu options

NL

Nederlands

Dutch




Advocaat werkt achter laptop.

Bron: Sora Shimazaki

Zo ga je in beroep als je recht op tijdelijke bescherming eindigt

Laatst gewijzigd: 15-11-2023 20:37
Deel dit artikel

Heb je van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) een brief gekregen dat jouw tijdelijke bescherming gaat stoppen? Dan kun je hiertegen in beroep. Je kunt daarvoor hulp krijgen van een advocaat. De advocaat is onafhankelijk en is er om jou te helpen.

In beroep tegen eindigen tijdelijke bescherming

Van de Nederlandse Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heb je een brief gekregen dat jouw tijdelijke bescherming in Nederland stopt. Samen met een advocaat kan je naar de rechter stappen om tegen deze beslissing te procederen. Dat kan binnen 4 weken nadat je de brief van de IND ontvangt.

De overheid heeft de beslissing van de IND om jouw tijdelijke bescherming te stoppen op pauze gezet. Je houdt daarom voorlopig recht op:

  • werk

  • verblijf in de opvang voor vluchtelingen uit Oekraïne  

  • zorg 

Een advocaat kan je ondersteunen

VluchtelingenWerk Nederland (VWN) kan je helpen bij het vinden van een advocaat die jou kan ondersteunen bij het bezwaar maken. Samen met die advocaat leg je in een brief aan de IND uit waarom je vindt dat de tijdelijke bescherming in jouw geval niet beëindigd mag worden. Dat kan zijn omdat je het niet eens bent met de beslissing van de IND. Het kan ook zijn dat je wel onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB) valt, omdat je:

  • Een permanente Oekraïense verblijfsvergunning hebt.

  • Een gezinslid hebt die onder de RTB valt.

  • Een Oekraïense verblijfsvergunning hebt die jou (inter)nationale bescherming biedt.

Er loopt een onderzoek naar het tussentijds stopzetten van tijdelijke bescherming

Een aantal migratie-experts heeft grote twijfel of het tussentijds stopzetten van de tijdelijke bescherming wel mag onder de Europese Richtlijn. Daarom is het ministerie van Justitie en Veiligheid begonnen met een proces om deze beslissing te onderzoeken bij de rechtbank. De

Klik hier voor extra uitleg
Raad van State (RvS)
bepaalt of de Nederlandse overheid dit mag doen. Waarschijnlijk doet de RvS hier in december 2023 uitspraak over.

Heeft dit artikel jou geholpen?