Een groep mensen gekleed in het roze varen door de gracht van Amsterdam. Aan de kade is het druk en staan mensen te juichen.
Bron: Flickr / Kitty Terwolbeck

Activiteiten voor de lhbtqia+- gemeenschap

Laatst gewijzigd: 9-4-2024 16:14
Deel dit artikel

In Nederland zijn er verschillende activiteiten speciaal voor lhbtqia+-personen. Op deze pagina lees je over "Gay Pride", Roze Zaterdag en andere activiteiten. Ook vind je hier organisaties die zich richten op het organiseren van activiteiten voor lhbtqia+-personen met een vluchtachtergrond.

Roze Zaterdag

Roze Zaterdag is een zaterdag aan het einde van juni. En is zowel een feest als een demonstratie waarbij jaarlijks aandacht wordt gevraagd voor de rechten van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en non-binaire personen. Elke zomer worden er overal in Nederland Pride-evenementen georganiseerd.

Roze Zaterdag is ontstaan ter herdenking van de 'Stonewall'-rellen van 1969 in New York. Deze rellen staan voor een belangrijk moment in de geschiedenis van de homobeweging. De politie deed toen een gewelddadige inval in de homobar 'Stonewall Inn'. De homojongeren uit de buurt en dragqueens begonnen terug te vechten, omdat ze de jarenlange onderdrukking en geweldplegingen door de politie zat waren.

'Pride Amsterdam'

De 'Pride Amsterdam' is een evenement in augustus van 2 weken waarbij de rechten van lhbtqia+-personen centraal staan. Hierbij wordt speciale aandacht gevraagd voor kwetsbare groepen binnen de lhbtqia+-gemeenschap. Bijvoorbeeld het vooroordeel rondom aids en de rechten van

Klik hier voor extra uitleg
intersekse personen
.

Aan het einde van de 2 weken 'Pride Amsterdam' is er de jaarlijkse 'Canal Parade' in Amsterdam. De 'Canal Parade' is 1 van de drukste dagen in Amsterdam. 100.000'en mensen komen dan samen rondom de grachten om diversiteit en inclusiviteit te vieren. Veel mensen varen ook op kleurrijke boten door de grachten.

Andere activiteiten

Op de volgende websites vind je nog meer informatie over activiteiten: 

Helpt dit artikel jou?