Thema's

show menu options

NL

Nederlands

Dutch
2 politieagenten dragen gele hesjes waarop staat: Roze in Blauw.
Bron: politie.nl

Veiligheid voor lhbtqia+-personen

Laatst gewijzigd: 9-4-2024 16:10
Deel dit artikel

Voel jij je onveilig in Nederland vanwege je seksuele geaardheid? Of wil je aangifte doen vanwege discriminatie omdat je lhbtqia+-persoon bent? Op deze pagina vind je informatie en organisaties die je hierbij kunnen helpen.

Veiligheid als lhbtqia+-persoon in Nederland

Over het algemeen ben je veilig in Nederland als lhbtqia+-persoon. Nederland staat ook bekend als tolerant ten opzichte van lhbtqia+-mensen. Toch kan het gebeuren dat mensen vervelend, discriminerend of gewelddadig reageren als jij openlijk laat zien dat je behoort tot de lhbtqia+-gemeenschap.

Meld discriminatie of geweld bij een speciaal team van de politie

Als je een incident van discriminatie of geweld meemaakt omdat je behoort tot de lhbtqia+-gemeenschap, kun je dat melden bij de politie. Je hebt recht om aangifte te doen bij de politie. De politie is er om de Nederlandse wetten te handhaven en daar hoort de veiligheid van lhbtqia+-vluchtelingen ook bij. 

Bij de Nederlandse politie is een speciaal lhbtqia+-netwerk waarmee je contact kunt opnemen voor zulke aangiftes. Dat netwerk heet "Roze in Blauw".

Veilige opvang voor lhbtqia+-vluchtelingen

Woon je in een opvang voor vluchtelingen? En voel je je daar niet fijn of veilig? Dan kan deze organisatie je helpen:

VluchtelingenWerk Nederland (VWN) 

Je kunt hulp vragen aan

Klik hier voor extra uitleg
VWN
als je je onveilig voelt op je locatie. VWN regelt zelf geen opvang maar kan jou wel helpen. Wil je praten over de veiligheid op jouw locatie? Neem dan contact op via onderstaande link. Ook kun je mailen met de lhbtqia+-werkgroep van VWN door een e-mail te sturen naar rainbow@vluchtelingenwerk.nl

Helpt dit artikel jou?