Een journalist doet verslag voor de camera.
Bron: Shutterstock / LightField Studios
Artikel

Zo vind je betrouwbaar nieuws in Nederland

Laatst gewijzigd: 2-12-2024, 16:06

In Nederland kun je betrouwbare informatie vinden omdat er persvrijheid is. En omdat de pers onderdeel is van de Nederlandse democratie. Maar er is ook veel nepnieuws. In dit artikel lees je over hoe betrouwbaar de Nederlandse pers is. En hoe je zelf betrouwbaar nieuws vindt.

In Nederland moeten journalisten de waarheid vertellen

In Nederland houden nieuwsmedia zich aan de

Code voor de Journalistiek
. Dit is een afspraak waarin staat dat journalisten de waarheid moeten vertellen.

Als ze iets publiceren moeten ze beide kanten van het verhaal laten horen. Ze moeten een onderscheid maken tussen feiten en meningen. En ze moeten laten weten waar ze hun informatie vandaan hebben en meerdere bronnen gebruiken om iets te onderbouwen.

De Nederlandse overheid mag niet bepalen wat journalisten zeggen of schrijven

In Nederland mag je zeggen en schrijven wat je wilt. Dat heet vrijheid van meningsuiting. Ook journalisten kunnen zelf kiezen waar ze over schrijven of publiceren. Dat is persvrijheid. Net als de vrijheid van meningsuiting is persvrijheid vastgelegd in de

Nederlandse Grondwet
.

Deze grondwet zorgt ervoor dat journalisten onafhankelijk kunnen werken. Dat betekent dat journalisten zelf beslissingen mogen nemen waarover zij nieuws maken en hoe zij over informatie vertellen. Journalisten mogen informatie uitzoeken en bekendmaken over bijvoorbeeld de overheid, bedrijven en de rechtspraak. En dit mogen zij doen zonder dat dit wordt beïnvloed door politieke of commerciële belangen.

In Nederland heb je wel publieke en commerciële televisie- en radiozenders:

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO)

Commerciële televisiezenders

Persvrijheid betekent niet dat journalisten mogen liegen of discrimineren

Persvrijheid en vrijheid van meningsuiting betekent niet dat je vrij bent om te liegen, te discrimineren, mensen aan te sporen om geweld te gebruiken of anderen slecht te behandelen. Want als je dat zou doen, breng je de vrijheid van andere mensen in gevaar.

Het recht op vrijheid van meningsuiting is net zo belangrijk als andere grondrechten, bijvoorbeeld het recht om niet gediscrimineerd te worden. Het is soms lastig om te weten waar de grens ligt tussen vrijheid van meningsuiting, persvrijheid en andere grondrechten.

De pers is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse democratie

De pers heeft in Nederland een belangrijke rol in de democratie en het controleren van de overheid. Journalisten verzamelen informatie en delen deze met het publiek. Ze onderzoeken en doen verslag van gebeurtenissen, beleid en beslissingen van de overheid. Ook controleren journalisten anderen met macht, zoals grote bedrijven of de rechtbank.

Doordat journalisten de overheid en andere machthebbers controleren, kan iedereen in de Nederlandse samenleving hierover informatie krijgen. Bijvoorbeeld over hoe de overheid haar werk doet. Op basis van die informatie kunnen Nederlanders hun stem tijdens verkiezingen bepalen, protesteren of beslissingen nemen over hun eigen leven.

Zo helpt de pers om belangrijke waarden van de democratie te beschermen, zoals vrijheid en openheid. En de pers zorgt er vaak voor dat de overheid moet uitleggen waarom en hoe ze bepaalde dingen regelt in Nederland.

Verschillende media kunnen op verschillende manieren informatie geven

Ook al moeten journalisten de waarheid vertellen, toch kunnen kranten of journaals verschillende politieke of maatschappelijke voorkeuren hebben. Journalisten hebben als beroep om informatie uit te zoeken en mensen feitelijk te informeren. Ook moeten ze meningen van feiten scheiden. Maar soms geven journalisten ook hun mening. Of volgen ze de mening van de krant waarvoor ze schrijven, waardoor de feiten anders worden belicht of opgeschreven.

Ook in Nederland wordt er misleidende en onjuiste informatie verspreid

Ook zijn er in Nederland nieuwsbronnen en journalisten die minder of niet betrouwbaar zijn. Vooral op het internet en sociale media verspreiden mensen nepnieuws. Dat is informatie die niet waar is. Dat nieuws heeft niet als doel om eerlijke informatie te verspreiden, maar om een bepaalde mening te verspreiden of geld te verdienen. Het kan een nieuwsbericht op internet zijn, een video op sociale media of een plaatje in een WhatsApp-groep.

Zo kom je zelf aan de meest betrouwbare informatie in Nederland

Er zijn een paar dingen die je kunt doen om betrouwbare informatie te vinden: 

  • Je kunt verschillende kranten, tijdschriften of journaals te volgen. Dan kun je informatie met elkaar vergelijken. Zo krijg je een vollediger beeld van een gebeurtenis.

  • Lees je een artikel in de krant? Dan kun je kijken welke bronnen de krant noemt. Dan weet je waar de informatie vandaan komt.

  • Lees je nieuws via sociale media? Controleer dan altijd journalistieke bronnen om zeker te weten dat wat je leest, juist is. Zoek bijvoorbeeld op uit welke krant het nieuws komt.

  • Wees kritisch op sensationele koppen en onbevestigde geruchten. Soms staat er in de kop van een artikel iets heel anders dan in de inhoud van het artikel. Lees daarom niet alleen de kop.

Hier volg je het Nederlandse nieuws als je de Nederlandse taal leert

Ben je nog Nederlands aan het leren, maar wil je graag het Nederlandse nieuws volgen? Volg het nieuws dan hier:

'NOS Jeugdjournaal'

Op televisie en online kun je het 'NOS Jeugdjournaal' kijken. Dan hoor je het nieuws op B1-niveau Nederlands.


'NOS Nieuws van de Week'

Het 'NOS Nieuws van de Week' is een wekelijks journaal in makkelijke taal. Elke woensdag is om 17.00 uur een nieuwe aflevering te zien op YouTube.

Wat vind je van dit artikel?