Ingang van Schiphol Airport
Bron: Fokke Baarssen
Artikel

Dit gebeurt er als je aankomt via een haven of vliegveld in Nederland

Laatst gewijzigd: 4-11-2024, 16:14

Als je Oekraïne hebt verlaten, kun je de eerste 90 dagen zonder visum naar Nederland reizen. Kom je via een vliegveld of een haven aan en heb je een Oekraïens paspoort of een permanent Oekraïense verblijfsvergunning? Dan mag je niet in een gesloten opvang op Schiphol worden geplaatst. Hier lees je wat je kunt doen als je in een gesloten opvang terechtkomt.

Je kunt zonder visum naar Nederland reizen

De eerste 90 dagen nadat je Oekraïne hebt verlaten, kun je zonder visum naar Nederland reizen. Dit kan over land met de trein, auto of bus. Maar ook per boot naar een haven of met het vliegtuig naar een vliegveld, bijvoorbeeld Schiphol in Amsterdam.

Bij aankomst controleert de politie of je langer dan 90 dagen in Nederland blijft

Bij aankomst op Schiphol of via de haven controleert de

Koninklijke Marechaussee (KMar)
of je van plan bent om langer dan 90 dagen in Nederland te blijven. Dit geldt bijvoorbeeld als je tijdelijke bescherming of asiel wilt aanvragen in Nederland. Als je een Oekraïens paspoort hebt of een permanente Oekraïense verblijfsvergunning en aangeeft tijdelijke bescherming in Nederland aan te vragen, mag de KMar jou niet vastzetten.

De politie kan je in de gesloten opvang op Schiphol plaatsen als je niet de Oekraïense nationaliteit hebt

Ben je van plan langer te blijven dan 90 dagen en heb je geen Oekraïens paspoort of een permanente Oekraïense verblijfsvergunning? Dan kan de KMar jou naar de gesloten opvang op Schiphol brengen. De

Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)
beoordeelt dan, terwijl jij in deze gesloten opvang zit, of je onder de
Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB)
valt. Pas als dit is vastgesteld, krijg je toegang tot Nederland. Je kunt je dan melden bij een gemeente.   

Aankomst over land gaat anders dan aankomst via water of lucht. Als je over land aankomt, volg je andere stappen om tijdelijke bescherming te krijgen. Je wordt dan niet in een gesloten opvang geplaatst en krijgt meteen opvang in een Nederlandse gemeente. Of je kunt meteen bij familie verblijven.

Dit moet je doen bij aankomst in Nederland

Op deze pagina lees je meer over opvang na jouw aankomst in Nederland. Je leest hier waar je je kunt melden voor opvang.

Je hebt recht op een advocaat

Als je in een gesloten opvang zit, heb je recht op een advocaat en een tolk. De advocaat kan je helpen als je het niet eens bent met de grensdetentie. Op Schiphol kun je ook ondersteuning krijgen van

VluchtelingenWerk Nederland (VWN)
.

Contact met VluchtelingenWerk Nederland

Op deze pagina vind je contactmogelijkheden met VluchtelingenWerk Nederland (VWN). Heb je een vraag die niet beantwoord wordt op RefugeeHelp? Medewerkers van VWN helpen je graag verder.


Wat vind je van dit artikel?