Koken met het gastgezin.
Bron: Takecarebnb / Lotte de Graaf
Artikel

Zo werkt tijdelijk wonen bij een gastgezin

Laatst gewijzigd: 10-11-2024, 14:58

Als je gevlucht bent uit Oekraïne kun je tijdelijk bij een gastgezin wonen. Lees hier hoe het werkt.

Zo regel je een logeerplek bij een gastgezin

Je kunt misschien via familie of vrienden in Nederland een woonruimte bij een gastgezin vinden. Voor informatie en tips over een geschikte woonruimte kun je contact opnemen VluchtelingenWerk Nederland of met jouw contactpersoon van de gemeente waarin je verblijft. 

Contact met VluchtelingenWerk Nederland

Op deze pagina vind je contactmogelijkheden met VluchtelingenWerk Nederland (VWN). Heb je een vraag die niet beantwoord wordt op RefugeeHelp? Medewerkers van VWN helpen je graag verder.

Eerder kon je je ook aanmelden voor wonen bij een gastgezin via RefugeeHomeNL of Takecarebnb. Op dit moment is dat niet meer mogelijk.

Soms kun je ook een woonruimte huren van je gastgezin

Verblijf jij bij een gastgezin, dan hoef je geen huur te betalen. De gemeente is dan verantwoordelijk voor jouw opvang. Het verblijf bij een gastgezin is tijdelijk. Biedt het gastgezin jou een huurcontract aan, zodat je langer onderdak kunt krijgen? Dan is het belangrijk dat je ook de andere opties van onderdak opzoekt. Misschien kun je ook verblijven op een opvanglocatie van de gemeente.

Als je een huurcontract hebt afgesloten met het gastgezin, dan moet je de huur zelf betalen en krijg je geen leefgeld meer.

Als het gastgezin jou een huurcontract aanbiedt of jij hebt ergens anders woonruimte gevonden dan kun je het huurcontract bespreken met het

Juridisch Loket
. Deze organisatie kan jou algemene informatie geven over jouw rechten als huurder.

Voor meer informatie kun je online een afspraak maken met een medewerker van VluchtelingenWerk Nederland.

De hoogte van je leefgeld kan veranderen als je bij een gastgezin woont

Als je als vluchteling uit Oekraïne in Nederland komt, krijg je geld voor eten, kleding en andere persoonlijke uitgaven. Dat heet leefgeld. Dit geld krijg je zolang je geen eigen inkomen hebt. Zowel volwassenen als kinderen hebben recht op dit geld.

Het kan zijn dat je minder leefgeld uitgekeerd krijgt in de gemeentelijke opvang dan in een gastgezin. Dit komt doordat de gemeente een deel van het leefgeld in natura mag uitbetalen. Bijvoorbeeld in de vorm van eten en drinken.

Leefgeld als je gevlucht bent uit Oekraïne

Op deze pagina lees je meer over leefgeld. Leefgeld is geld van de Nederlandse overheid voor eten, kleding en andere persoonlijke uitgaven. De hoogte van je leefgeld hangt af van het soort opvang waar je verblijft en van je leeftijd.


Heeft deze informatie je geholpen?


De informatie die je op dit platform vindt, is afkomstig van de mensenrechtenorganisatie VluchtelingenWerk Nederland, in samenwerking met haar partners.
In samenwerking met Contentful