Meisje uit Oekraïne staat met engelvleugeltjes in de Jaarbeurs in Utrecht
Bron: RefugeeHelp
Ervaring
Herdenken in de woonkamers van de Jaarbeurs
Laatst gewijzigd: 9-4-2024, 16:06

Op 24 februari 2023 werd er in de Jaarbeurs in Utrecht één jaar oorlog in Oekraïne herdacht. De Jaarbeurs werd voor velen vorig jaar het eindpunt van de vlucht en het begin van een leven in Nederland. Afgelopen vrijdag was deze plek opnieuw het punt waar Oekraïners en Nederlanders samenkwamen.

Herdenken in de woonkamers van de Jaarbeurs

Honderden mensen beginnen de ochtend van de 24e met de 'Walk of hope'. De tocht tussen het Centraal Station in Utrecht en de Jaarbeurs. Dezelfde route die veel Oekraïners liepen bij aankomst in Nederland. Er werd gezongen en hier en daar stilgestaan bij ingrijpende foto’s uit Oekraïne. 

De grote hal van de Jaarbeurs is ingedeeld in verschillende regio's uit Oekraïne. Elke regio is herkenbaar door een nagemaakte woonkamer. Er staan banken, stoelen en een tv, waar beelden vanuit de specifieke regio te zien zijn. Dit idee komt van de Oekraïense stichting Vital'nya, die deze dag heeft georganiseerd. Zo is het mogelijk om mensen te ontmoeten uit dezelfde stad of regio.

In 1 van de woonkamers staat Marharyta. "Ik heb gemengde gevoelens over deze dag. Er is veel verdriet, maar het is ook mooi dat we hier met zoveel mensen zijn. Niet alleen Oekraïners, maar ook Nederlanders. Dat geeft een goed gevoel."

Om 11.00 uur opent president Zelensky de gezamenlijke herdenking met een online toespraak. En het volkslied wordt gezongen. "Het is een moeilijke dag voor ons", zegt Ellen. "Ik moet de hele dag al huilen. Ik ben dankbaar dat mijn kind en ik en nu in veiligheid zijn. Maar thuis, in Oekraïne, zijn er zoveel mensen in gevaar."

Ook de Nederlandse Pierre is naar de Jaarbeurs gekomen. Door zijn blauw-gele pak, de Oekraïense vlag en een zonnebloem, valt hij goed op. "Ik ben hier omdat ik meteen werd geraakt door de situatie in Oekraïne", vertelt hij.

Pierre: "Ik zag op tv dat een echtpaar probeerde te vluchten, maar dat er net op dat moment een Russische aanval plaatsvond. Het was verschrikkelijk om te zien. Vandaag probeer ik als Nederlander steun te geven aan de Oekraïense mensen."

Aan de toekomst denken is niet makkelijk, maar Marharyta en Ellen blijven hoopvol. "We gaan deze strijd winnen! Daarna kunnen we weer een leven opbouwen in Oekraïne."

Vital'nya
Wil je vaker samenkomen met Oekraïense lotgenoten? Dat kan ook bij de organisatie Vital'nya.

Compilatievideo van de herdenking door heel Nederland

Je hebt onze cookies niet geaccepteerd. Daarom kun je geen video’s van www.youtube.com op onze website bekijken. Bekijk de video op Youtube of accepteer onze cookies. YouTube.com

Wat vind je van dit artikel?