Man viert zijn goal tijdens de selectiedag op de KNVB Campus
Bron: Liebe Leute
Ervaringen
"Het is een droom om in Oranje te voetballen"
Laatst gewijzigd: 25-9-2024, 11:31

Tijdens de EURO UNITY Cup wordt Nederland vertegenwoordigd door 8 voetballers die als vluchteling naar Nederland zijn gekomen. De selectiedag voor het Nederlandse team vond afgelopen vrijdag plaats in Zeist. "Ik ben vanuit het AZC Haarlem hier naartoe gekomen om te voetballen."

"Door voetbal vergeet je even je zorgen"

"Je bent niet alleen", zegt profvoetbalster Farkhunda Muhtaj tegen iedereen in de hal. Zelf is ze uit Afghanistan gevlucht en in Canada opgegroeid. Nu speelt ze voor de vrouwen van de voetbalclub Fortuna Sittard en is ze aanvoerder van het Oranjeteam van vluchtelingen dat naar Frankfurt gaat. "Door voetbal vergeet je even je zorgen. Heb vooral veel plezier vandaag!"

Vrolijk en licht gespannen verzamelen 200 voetballers zich in Zeist. Met sporttassen en voetbalschoenen in de hand neemt iedereen plaats in de grote hal van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB). De hal zit vol met mensen met allerlei nationaliteiten en eigen verhaal. Maar ze hebben allemaal 1 doel: geselecteerd worden voor het Nederlandse team voor de EURO UNITY Cup.

De EURO UNITY Cup 2023 wordt op 27, 28 en 29 juni gehouden in Frankfurt. Het officiële Europese Kampioenschap voor vluchtelingen van de UEFA en UNHCR. Nederland wordt vertegenwoordigd door een speciaal geselecteerd team dat bestaat uit 8 vluchtelingen en 3 Nederlanders. De selectie van het team vond afgelopen vrijdag plaats op KNVB Campus in Zeist.

"Ik leerde voetballen op straat"

Na de toespraken is het tijd voor actie. Een korte warming-up op het veld laat al zien dat er veel talent rondloopt. Zo ook de 20-jarige Hadi. Hij draagt een bekend oranje shirt met nummer 14. "Ik ben een groot Cruijff fan!"

Toen Hadi 10 jaar was, begon hij met voetballen in Irak. "We hadden geen voetbalvelden, maar we speelden op straat. Ik keek ook altijd naar video's van goede voetballers om zelf nog beter te worden. Het is een droom om in Oranje te voetballen!" 

"Ik houd die jonge spelers niet meer bij!"

Shahab is 34 jaar en komt uit Iran. Vanaf de zijlijn staat hij zijn team aan te moedigen. "Ik ben vanuit het AZC Haarlem hier naartoe gekomen om te voetballen." Zelf kijkt Shahab het meest op tegen spelers als Arjen Robben en Dennis Bergkamp. "Robben en Bergkamp zijn ook wat ouder, net als ik. Ik houd die jonge spelers hier niet meer bij!"

"Vandaag gaan we winnen!"

De talentvolle speler Alexandr uit Oekraïne is pas 18 jaar. "Ik wilde vandaag graag komen voetballen. Toen ik hier aankwam, kwam ik andere Oekraïners tegen. We hebben meteen een team gemaakt." Deze dag is voor Alexandr extra leuk. Hij speelde in Oekraïne op hoog niveau voetbal. "Ik ben blij dat ik nu in Nederland ben. Nederland doet veel voor ons. We hebben een onderdak en ik ga naar school." Met het vertrouwen zit het goed: "We gaan vandaag winnen!"

De coach van het vluchtelingenteam is René van Rijswijk. Zelf heeft hij een profcarrière achter de rug. Het is nu aan hem om de beste spelers mee te nemen naar Frankfurt. Op 28 juni moeten zij strijden voor de beker.


Wat vind je van dit artikel?