Bron: VluchtelingenWerk Nederland
Ervaring
"Ik ga terug naar Oekraïne om mijn arts te zien"
Laatst gewijzigd: 13-12-2023, 14:01

"Het maakt niet uit wat onze klachten zijn, we krijgen altijd alleen maar paracetamol voorgeschreven." Dat is de ervaring van de Oekraïense vrouwen in de opvanglocatie in Beek (Limburg). Maria, Alina, Masha en Ivana vertellen dat ze zich niet gehoord voelen door de Nederlandse huisarts. Wat zijn de verschillen in de gezondheidszorg met Oekraïne en hoe kun je daarmee omgaan?

Taalproblemen

"Er is vaak miscommunicatie. De huisarts is ver weg en onze medische dossiers zijn hier niet", zegt Ivana. De problemen van veel vrouwen op deze opvanglocatie hebben onder meer te maken met de taal. Ze kunnen hun klacht niet goed uitleggen aan de huisarts. Ook lukt het vaak niet om doorverwezen te worden naar het ziekenhuis. En huisartsen weten niet wat voor behandeling of medicatie iemand al heeft gehad in Oekraïne.

Maria vertelt over haar chronische nierziekte. Ze kan hier moeilijk over praten met de huisarts. "Ik wil graag check-ups in het ziekenhuis bij een specialist, maar de huisarts zegt dat dit niet nodig is. Als dit nog lang duurt, ga ik terug naar Oekraïne om mijn arts te zien." En Alina vertelt dat mensen soms ook zware medicijnen in Oekraïne bestellen, vaak via illegale handel.

De vrouwen hebben nog weinig vertrouwen in de Nederlandse zorg.

Andere cultuur, andere zorg

Teamleider Miranda Gezel van

VluchtelingenWerk Nederland (VWN)
ziet de vrouwen van de locatie in Beek vrijwel dagelijks en weet van de problemen. Ze vertelt dat culturele verschillen ook een grote rol spelen. "Oekraïners zijn bijvoorbeeld thuis gewend om overal antibiotica voor krijgen, dat is hier niet zo. Ook het systeem met een huisarts is daar anders. Je kunt daar makkelijker naar het ziekenhuis of online een arts spreken."

Dat beeld herkent Hanny Ras van de gemeente Beek. Zij is verantwoordelijk voor de gezondheidszorg voor Oekraïners in deze gemeente. Ras vertelt dat veel huisartsen vinden dat Oekraïners te snel naar een arts gaan, meer dan hier in Nederland gebruikelijk is. Huisartsen hebben het al heel erg druk en vaak te veel patiënten, dat maakt het extra lastig, legt ze uit. "We hebben de grote groep Oekraïense vluchtelingen zo goed mogelijk verdeeld over de beschikbare huisartsen. En ik denk dat we een flink pakket aan zorg bieden om hen te helpen."

Terug naar Oekraïne 

De gemeente Beek weet dat mensen nu soms naar Oekraïne reizen voor zorg en noemt het de eigen verantwoordelijkheid van de Oekraïner. "Ze mogen reizen, dus als mensen kiezen voor andere zorg in het buitenland, dan zijn ze daar vrij in." Ivana deed dit al eerder, en niet zonder gevaar. "De straat werd gebombardeerd toen ik er was. Maar ik had het gevoel dat ik niet anders kon dan daar naar de dokter gaan."

Duidelijke informatie nodig

De cultuurverschillen op zorggebied spelen niet alleen in Beek, weet de Oekraïense social media-adviseur Jamal Statsjenko. Hij werkt voor VWN en beheert een Telegram-kanaal voor Oekraïners in Nederland. Statsenko ziet veel vragen en problemen over gezondheidszorg voorbijkomen. Het is belangrijk duidelijke informatie te bieden waarin de verschillen tussen Oekraïense en Nederlandse zorg zijn opgenomen. Ook de inzet van Oekraïense artsen, die hier nu hun werk niet mogen doen, zou het verschil kunnen maken.

Dit kun je doen als je ontevreden bent over de zorg

Sommige mensen kiezen ervoor om naar het buitenland te gaan om zorg te krijgen die ze willen. Maar wat kun je in Nederland doen?  

  • Vraag een tolk mee naar je afspraak of laat de huisarts een tolk bellen.

  • Breng de verpakking van je medicijnen mee zodat de huisarts kan zien welke medicijnen je eerder gebruikte. Let wel op, in Nederland schrijven artsen minder (zware) medicijnen voor dan je gewend bent in Oekraïne. De arts zoekt het beste alternatief.

  • Stel vragen: je mag de huisarts alles vragen.

  • Kom je er niet uit? Blijf niet wachten met je klachten, maar vraag hulp. Zo kan bijvoorbeeld een vrijwilliger of teamleider van VluchtelingenWerk je verder op weg helpen.

  • Mocht je naar Oekraïne gaan voor zorg, breng hier je Nederlandse huisarts dan achteraf van op de hoogte, zodat je situatie en medicijngebruik ook hier bekend is.

Zo werkt de Nederlandse gezondheidszorg
Op deze pagina vind je informatie over de Nederlandse gezondheidszorg. In Nederland ga je bijna altijd eerst naar de huisarts. De huisarts kan je doorverwijzen naar andere zorg. Alleen bij acute zorg kun je meteen het noodnummer bellen of naar de huisartsenpost gaan.

Wat vind je van dit artikel?