• Start
  • Belangrijke wijziging Tijdelijke Beschermingsrichtlijn voor niet-Oekraïense vluchtelingen
Een voorbeeld van een verblijfsvergunning van de IND
Bron: IND

Belangrijke wijziging Tijdelijke Beschermingsrichtlijn voor niet-Oekraïense vluchtelingen

Gepubliceerd op: 1-3-2023 13:58
Deel dit artikel

Vanaf 19 juli 2022 vallen vluchtelingen uit Oekraïne zonder de Oekraïense nationaliteit die in Oekraïne een tijdelijke verblijfsvergunning hadden, niet meer onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Dat betekent dat zij geen recht meer hebben op gemeentelijke opvang, onderwijs, en medische zorg.

Wijziging Richtlijn Tijdelijke Bescherming

Deze wijziging geldt ongeacht of mensen met een andere nationaliteit rechtstreeks uit Oekraïne komen, of via een ander EU-land zijn gekomen. Vluchtelingen uit Oekraïne zonder de Oekraïense nationaliteit met een permanente verblijfsvergunning op 23 februari 2022, die Oekraïne niet voor 27 november 2021 hebben verlaten en die na 23 februari 2022 niet terug zijn gekeerd naar hun land van herkomst, blijven wel onder de richtlijn vallen.

Iedereen die zich vóór 19 juli heeft ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) blijft ook nog onder de richtlijn vallen. Voor deze personen is het wel zo dat hun tijdelijke bescherming eindigt per 4 maart 2023. Mensen met een andere nationaliteit die een door Oekraïne erkende vluchteling waren, blijven onverminderd een doelgroep van de richtlijn. 

Om te kijken of iemand valt onder de richtlijn, zal de IND een aparte locatie opzetten. Dit wordt begin augustus verwacht. Het is niet duidelijk of mensen over wie er twijfel bestaat of ze onder de richtlijn vallen tot die tijd in de opvang mogen blijven.

Mensen die niet langer onder de richtlijn vallen, kunnen kiezen om terug te keren naar hun land van herkomst. De Dienst Terugkeer en Vertrek kan hierbij helpen. Zij kunnen ook kiezen om de normale asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moeten zij naar Ter Apel. Hiervoor zijn de IND en andere betrokken partijen eveneens voorbereidingen aan het treffen. 

Is dit artikel nuttig voor jou?