Thema's

show menu options
Nederlands (Dutch)Hotline support
Drie mannen zitten rondom een tafel. Ze praten met elkaar.

Wat je moet weten als de IND jouw asielaanvraag start

Gepubliceerd op: 11-4-2023 09:40
Deel dit artikel

Heb je geen Oekraïense nationaliteit en is je verblijf verlengd tot 4 september 2023? Dan stuurt de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) een brief waarin staat of je wilt starten met jouw asielaanvraag. Lees hier meer over dit proces en wat je kunt verwachten.

Deze video geeft een korte uitleg over de asielprocedure in Nederland.

Deze inhoud is gehost door een derde partij (www.youtube.com). Vanwege uw keuze om geen cookies te accepteren linken we alleen door naar YouTube zelf i.p.v. het in onze website zelf te tonen: YouTube.com

Zelf kiezen of je een asielaanvraag wilt doen

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) stuurt een brief waarin ze vragen of je wilt starten met een asielaanvraag. Je kiest zelf of je een asielaanvraag wil doen of niet. Stuur jouw antwoord binnen 1 week terug naar de IND. Er zit al een extra brief in de envelop die je van de IND ontvangt. Deze kun je gebruiken om een antwoord terug te sturen.

Hulp bij je asielaanvraag door VluchtelingenWerk Nederland

Je kunt hulp krijgen bij jouw asielaanvraag van je contactpersoon bij Vluchtelingenwerk Nederland (VWN). Je kunt ook een spreekuur bij jou in de buurt bezoeken of een online spreekuur inplannen. 

Ook krijg je een advocaat van de Raad voor Rechtsbijstand. Je hoeft niet zelf een advocaat te kiezen. Deze advocaat is onafhankelijk en niet van de overheid. Met je advocaat kun je ook bespreken of je wilt starten met je asielaanvraag of niet.

Veilig land van herkomst

Is jouw land van herkomst veilig volgens de IND? Dan start de asielprocedure in april. 

Het gesprek

De IND nodigt je uit voor een gesprek in de plaats Budel. Dit gesprek gaat over wie je bent, waar je vandaan komt en waarom je asiel aanvraagt. Bij de voorbereiding op het gesprek krijg je hulp van een onafhankelijke advocaat. Je krijgt de beslissing over de asielaanvraag binnen 1 week na het gesprek. De beslissing staat in een brief. Deze brief wordt naar jouw advocaat gestuurd.

Jouw asielaanvraag wordt afgewezen

Als jouw asielaanvraag wordt afgewezen en je krijgt geen asielvergunning dan mag je in ieder geval nog tot 4 september 2023 in Nederland blijven omdat je tot die tijd tijdelijke bescherming hebt. Voor september ontvang je een brief van de IND waarin staat dat je tijdelijke bescherming wordt stopgezet.

Heeft dit artikel jou geholpen?