Een van briefgeld gevouwen woning
Bron: Pixabay
Nieuws
Controleer of je recht hebt op huurverlaging
Gepubliceerd op: 5-6-2023, 12:47

Huur je een woning bij een woningcorporatie? Mogelijk heb je recht op huurverlaging. Ook als je een brief hebt ontvangen waarin staat dat je huur hoger wordt. In dit artikel lees je de voorwaarden en of je actie moet ondernemen.

Voorwaarden voor huurverlaging

Vanaf 1 juli 2023 heb je recht op huurverlaging als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Je verdient minder dan 120 procent van het

    sociaal minimum
    .

  • Je huurt sinds 1 maart 2023 of eerder een woning of woonwagen van een woningcorporatie.

  • Je betaalt meer dan € 575,03 (in 2023) per maand aan kale huur voor die woning of woonwagen. De kale huur is de huurprijs zonder servicekosten.

Als je huurcontract na 1 maart 2023 is ingegaan, kun je geen huurverlaging voor lage inkomens aanvragen.

Belastingdienst: overzicht van het sociaal minimum
Op de website van de Belastingdienst staat hoeveel inkomen je maximaal mag hebben om huurverlaging aan te vragen.

Je inkomen is bekend bij de Belastingdienst: je hoeft niets te regelen

Voldoe je aan de voorwaarden en is jouw inkomen over 2021 bekend bij de

Belastingdienst
? Dan heb je waarschijnlijk vóór 1 juni 2023 een brief van je woningcorporatie ontvangen over de huurverlaging. De huurverlaging gaat dan uiterlijk op 1 juli 2023 in. Je hoeft hiervoor niets zelf te regelen.

Je inkomen is niet bekend bij de Belastingdienst: maak voor 12 juli bezwaar tegen de huurverhoging

Ben je tussen 1 januari 2022 en 1 maart 2023 in de gemeente gaan wonen en heb je in 2021 alleen leefgeld ontvangen van het

Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA)
? Dan weet de Belastingdienst niet hoeveel je in 2021 verdiende. 

Waarschijnlijk heb je van de woningcorporatie een brief ontvangen waarin staat dat de huur van je woning per 1 juli wordt verhoogd. Als je aan de bovengenoemde voorwaarden voldoet, kun je bezwaar maken tegen deze huurverhoging. Dit kan ook als je nu minder verdient dan in 2021 en hierdoor nu aan de voorwaarden voldoet.

Stuur zo snel mogelijk een brief

Als je kunt bewijzen dat je een laag inkomen hebt, kun je zelf bij de woningcorporatie huurverlaging aanvragen. Je moet hiervoor in ieder geval van de laatste 6 maanden kunnen laten zien dat je minder dan 120 procent van het sociaal minimum verdient.

Veel woningcorporaties hebben op hun website een formulier staan waarmee je dit kunt doen. Maar dit is niet altijd zo. Hieronder vind je een voorbeeldbrief die je kunt gebruiken om huurverlaging aan te vragen. Voeg bij de brief bewijs toe van de afgelopen 6 maanden aan inkomen van je huishouden.

Stuur de brief zo snel mogelijk en in ieder geval voor 12 juli naar de woningcorporatie. Je kunt de huurverlaging niet met terugwerkende kracht aanvragen. Ben je te laat? Dan betaal je de hogere huur tot de woningcorporatie je brief heeft behandeld.

Download de voorbeeldbrief voor huurverlaging. Vul de brief in, voeg je bewijsstukken toe en stuur het naar je woningcorporatie.

Ondersteuning bij het bezwaar maken

Je contactpersoon bij

VluchtelingenWerk Nederland (VWN)
of je maatschappelijk begeleider kan je helpen bij het aanvragen van huurverlaging.

Ontvang je geen maatschappelijke begeleiding meer en is er geen andere organisatie in jouw gemeente waar je terecht kunt met juridische vragen? Neem dan contact op met 'Het Juridisch Loket' als je ondersteuning nodig hebt. Je kunt '

Het Juridisch Loket
' telefonisch bereiken op het nummer (0800) 80 20. Hulp van 'Het Juridisch Loket' is gratis.

Huurtoeslag? Geef wijzigingen door

Als de huurprijs verandert, heeft dit meestal gevolgen voor jouw recht op huurtoeslag. Als de huur wordt verlaagd, moet je dit binnen 4 weken aan de Belastingdienst doorgeven via 'Mijn toeslagen'. In de meeste gevallen zal jouw huurtoeslag dan ook lager worden.

'Mijn toeslagen'
Geef veranderingen in je inkomen of huur door die invloed hebben op jouw toeslagen.
Wat vind je van dit artikel?