Thema's

show menu options

NL

Nederlands

Dutch
Een vrouw loopt uit de asielopvang

Bron: VluchtelingenWerk Nederland

Terugkeer naar mijn land van herkomst

Laatst gewijzigd: 17-11-2023 08:58
Deel dit artikel

Als je van de Nederlandse overheid geen verblijfsvergunning krijgt, is het belangrijk om na te denken over je toekomst. We snappen dat dit niet makkelijk is. Je kunt met VluchtelingenWerk Nederland in gesprek gaan over een mogelijke terugkeer. Of met een andere organisatie die ondersteuning biedt bij terugkeer.

Ondersteuning bij terugkeer

Je bepaalt zelf of je wel of niet wilt terugkeren. VluchtelingenWerk Nederland vindt sommige landen niet veilig om naartoe terug te gaan en geeft dan geen ondersteuning bij je terugkeer. Wel kunnen we je doorverwijzen naar organisaties die wel helpen bij terugkeer naar die landen.

Als je zelfstandig terugkeert naar je land van herkomst, kun je ondersteuning krijgen. Deze ondersteuning kan bestaan uit een product, dienst of financiële bijdrage. Bijvoorbeeld een startbedrag om je eigen winkel te beginnen en/of hulp bij het schrijven van een bedrijfsplan. Of je ondersteuning krijgt en waar je recht op hebt, is afhankelijk per persoon en per land.

Gedwongen terugkeer

Als je asielaanvraag is afgewezen, neemt de overheidsinstantie Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) contact met je op over vertrek naar je land van herkomst. Dit betekent niet dat je Nederland direct moet verlaten.

Als je advocaat tegen de uitspraak van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in beroep is gegaan, mag je de beslissing van de rechter vaak in Nederland afwachten. Informeer bij je begeleider van VluchtelingenWerk Nederland naar jouw opvangsituatie.

Let op: als je niet kiest voor zelfstandige terugkeer, maar gedwongen wordt uitgezet, ontvang je geen ondersteuning van de Nederlandse overheid. VluchtelingenWerk heeft hier geen invloed op.

Zo helpt VluchtelingenWerk Nederland bij terugkeer:

Helpt dit artikel jou?