• Home
  • Terugkeer Syrië

Terugkeer Syrië

Denk je erover na om terug te keren naar je land van herkomst? Op deze pagina over Syrië lees je welke vergoedingen er zijn en welke organisaties je kunnen helpen met terugkeer.

Zelfstandige terugkeer naar je land van herkomst

Zelf kiezen voor terugkeer naar je land is niet makkelijk. Soms is het om praktische redenen moeilijk om terug te keren. Bijvoorbeeld als je geen reisdocumenten hebt. 

Soms zijn er emotionele redenen die de keuze voor terugkeer moeilijk maken. Bijvoorbeeld gevoelens van schaamte, falen of onzekerheid over de toekomst. Ook moet je soms opnieuw een sociaal netwerk opbouwen in je land en zoeken naar een huis en werk.

Denk je er over Nederland te verlaten? Dan kunnen verschillende organisaties je helpen om terug te gaan naar je land van herkomst. De hulp van deze organisaties is gratis. 

Vergoedingen om terug te keren

Basisvergoeding (REAN)

Je krijgt een basisvergoeding volgens de REAN-regeling. REAN staat voor 'Return and Emigration Assistance from the Netherlands'. De REAN-regeling vergoedt:

  • begeleiding

  • een vliegticket

  • hulp bij het verkrijgen van reisdocumenten

  • 200,- contant geld voor een volwassene en € 40,- voor een meereizend kind. Je krijgt dit geld op Schiphol op de dag van vertrek.

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) regelt deze vergoeding voor je. De organisatie die je helpt bij terugkeer kan de vergoeding voor je aanvragen bij IOM.

Vergoeding voor herintegratie

Je kunt van de Nederlandse overheid een extra vergoeding krijgen om een nieuwe start te maken in je land van herkomst. De vergoeding krijg je om hiermee goederen of diensten te betalen. Er zijn diverse organisaties met projecten die de herintegratievergoeding verstrekken in het land van herkomst.

Je kunt met de vergoeding bijvoorbeeld een training volgen of spullen betalen voor je eigen bedrijf. Een klein deel van de vergoeding kun je in contant geld krijgen. De vergoeding is:

  • € 1.800,- voor een volwassene (maximaal € 300,- aan contant geld).

  • € 2.800,- voor een meereizend kind of een alleenstaand minderjarig kind (maximaal € 300,- aan contant geld).

Organisaties die je kunnen helpen in Nederland

Samenwerking organisaties in land van herkomst

VluchtelingenWerk vindt de omstandigheden voor terugkeer naar Syrië niet veilig. Wij hebben dan ook geen samenwerkingspartner in Syrië om je te begeleiden. Samen kunnen we kijken naar de mogelijkheden die je nu nog hebt en je ondersteunen bij het maken van een toekomstplan. 

Andere organisaties hebben soms wel een partner in Syrië die jou zou kunnen begeleiden bij jouw terugkeer. Neem voor meer informatie contact met deze organisaties op of vraag dit na bij jouw begeleider van VluchtelingenWerk.