Thema's

show menu options

NL

Nederlands

Dutch
 • Start
 • Het 2e gesprek met de IND
Bron: IND

Het 2e gesprek met de IND

Laatst gewijzigd: 9-4-2024 15:57
Deel dit artikel

Je hebt het 2e gesprek met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Dit is een belangrijk gesprek voor jouw asielaanvraag. Je vertelt uitgebreid waarom je gevlucht bent. Je krijgt een advocaat en een medisch onderzoek.

Je krijgt een advocaat voor het 2e gesprek

Je krijgt een advocaat toegewezen als de datum van je tweede gesprek bekend is. Deze advocaat hoef je niet zelf te zoeken. De

Klik hier voor extra uitleg
Raad voor de Rechtsbijstand (RvR)
regelt een advocaat voor je. De advocaat heeft ervaring met de asielprocedure. Je hoeft niet te betalen voor de advocaat. 

Wil je zelf een advocaat regelen? Als een advocaat jouw zaak aanneemt, moet die advocaat dit laten weten aan de RvR. Dan zoekt de RvR niet verder naar een advocaat. Ook de advocaat die je zelf regelt, is gratis.

Je spreekt je advocaat voorafgaand aan het 2e gesprek

Voorafgaand aan het 2e gesprek met de

Klik hier voor extra uitleg
IND
heb je een gesprek met de advocaat. De advocaat bespreekt met jou het 1e gesprek met de IND en helpt je met de voorbereiding op het 2e gesprek. Het maakt niet uit of de advocaat dezelfde taal spreekt als jij. Er is altijd een tolk bij jullie afspraken. 

Voor het reizen naar de advocaat kun je bij het COA een dagkaart voor het openbaar vervoer (OV) vragen. Met deze dagkaart kun je gratis naar je advocaat reizen. Je hebt altijd een geldig vervoersbewijs nodig als je van of naar je opvang reist. 

Je krijgt een medisch onderzoek voor het 2e gesprek

Een verpleegkundige van de onafhankelijke organisatie

Klik hier voor extra uitleg
MediFirst
onderzoekt of jij fysiek en mentaal gezond genoeg bent voor het 2e gesprek met de
Klik hier voor extra uitleg
IND
.

Lees hieronder hoe het medisch onderzoek gaat:

Het medisch onderzoek

Dit moet je weten om je voor te bereiden op het 2e gesprek

 • Een medewerker van de IND stelt tijdens het gesprek vragen over de redenen waarom jij bent gevlucht.

 • De medewerker van de IND vraagt door op jouw antwoorden.

 • Je kunt worden gehoord door een medewerker van de IND van je eigen geslacht als je dat wilt. Dit vraagt de medewerker van de IND tijdens je aanmeldgehoor.

 • Vertel eerlijk, uitgebreid en duidelijk over waarom je bent gevlucht.

 • Vertel waarom jij persoonlijk bescherming nodig hebt. De IND is op de hoogte van de algemene situatie in jouw land. Het is daarom belangrijk dat je uitlegt waarom jij gevaar loopt.

 • Soms is het moeilijk om over je vlucht te vertellen. Zeg het duidelijk tegen de IND als je het moeilijk vindt om ergens over te praten. Of als je iets niet meer herinnert.

 • Heb je littekens, lichamelijke of psychische klachten die te maken hebben met je vlucht? Vertel dit aan de IND. De IND kan jou een medisch onderzoek aanbieden.

 • Er kan een medewerker van

  Klik hier voor extra uitleg
  VluchtelingenWerk Nederland
  aanwezig zijn bij het gesprek als je dat wilt. VWN ondersteunt je en maakt net als de IND een rapport van het gesprek. Het kan zijn dat VluchtelingenWerk Nederland andere informatie heeft opgeschreven dan de IND. Soms is deze informatie belangrijk. Als jouw asielaanvraag wordt afgewezen en je in hoger beroep wilt gaan, kan het rapport van VWN worden gebruikt in het beroep.

 • De IND maakt een rapport van het gesprek. De dag na het gesprek bespreek je samen met je advocaat het rapport van de IND. Vertel het aan je advocaat als in het rapport van de IND informatie mist of niet juist is.

Er is een tolk die jouw taal spreekt bij het gesprek met de IND

De medewerker van de IND stelt de vragen in het Nederlands. De tolk vertaalt deze voor jou. De tolk vertaalt ook jouw antwoorden naar het Nederlands. De tolk komt uit jouw land van herkomst, is onafhankelijk, werkt niet bij de IND en heeft geen invloed op de beslissing over jouw asielaanvraag. Doordat tolken het heel druk hebben, kan het gebeuren dat je een tolk krijgt die een ander dialect spreekt. Zeg het meteen als de tolk en jij elkaar niet goed kunnen verstaan. Want het is belangrijk dat er geen misverstanden ontstaan omdat de tolk en jij elkaar niet goed begrijpen.

Je mag tijdens het aanmeldgehoor vragen naar een tolk die in jouw dialect spreekt en vragen om een tolk van je eigen geslacht.

Helpt dit artikel jou?

Stappenplan

De asielprocedure