Thema's

show menu options

NL

Nederlands

Dutch
Vluchtelingen staan in de rij voor hun aanmelding in Nederlandse dorp Ter Apel

Bron: Inge van Mill

Dit moet je weten voordat je asiel aanvraagt

Laatst gewijzigd: 22-11-2023 13:18
Deel dit artikel

In Nederland kun je een verblijfsvergunning asiel krijgen omdat je in jouw land van herkomst persoonlijk risico loopt of omdat jouw land voor iedereen gevaarlijk is. Het is belangrijk dat je om de juiste redenen asiel krijgt.

Dit zijn de verschillende asielvergunningen

In Nederland kun je een tijdelijke verblijfsvergunning krijgen op 2 gronden. Namelijk: 

  • Verblijfsvergunning asiel op de A-grond: Deze vergunning krijg je als je in jouw land van herkomst persoonlijk risico loopt op vervolging vanwege je etniciteit, godsdienst, nationaliteit, politieke overtuiging of sociale groep. Dit noem je A-grond of verdragsvluchteling onder het Vluchtelingenverdrag. 

  • Verblijfsvergunning asiel op de B-grond: deze vergunning krijg je als jouw land van herkomst gevaarlijk is voor iedereen die daar vandaan komt of als je persoonlijk risico loopt om een andere reden dan hierboven genoemd. Dit noem je B-grond of subsidiaire bescherming. 

De IND beslist welke tijdelijke verblijfsvergunning asiel jij krijgt

Vertel de redenen waarom je gevlucht bent duidelijk aan de

Klik hier voor extra uitleg
Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)
. Op basis van de gesprekken met de IND en de documenten die jij inlevert beslist de IND of je in aanmerking komt voor een vergunning op de A-grond of de B-grond. De IND bekijkt eerst of je een vergunning kan krijgen op de A-grond. Als dit niet zo is kijkt de IND of je een vergunning kan krijgen op de B-grond. 

Heeft de IND besloten dat je verblijfsvergunning asiel krijgt? In de brief die je krijgt van de IND staat of dit een vergunning is op basis van de A-grond of B-grond.

In Nederland heb je dezelfde rechten met beide verblijfsvergunningen

Met een verblijfsvergunning asiel op de A-grond en op de B-grond krijg je in Nederland dezelfde rechten:

  • Je verblijfsvergunning asiel is 5 jaar geldig vanaf de datum dat je asiel hebt aangevraagd. 

  • Je mag gezinshereniging aanvragen

  • Na 5 jaar kun je een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd aanvragen.

De IND kan jouw verblijfsvergunning eerder dan 5 jaar intrekken

Heb jij een verblijfsvergunning asiel op de A-grond, maar loop jij persoonlijk geen risico meer in jouw land van herkomst? Dan kan de IND jouw verblijfsvergunning asiel afnemen. Bijvoorbeeld omdat jouw land van herkomst weer veilig is voor jouw religieuze groep. 

Heb jij een verblijfsvergunning asiel op de B-grond, maar is jouw land van herkomst weer veilig? Dan kan de IND jouw verblijfsvergunning asiel afnemen. Bijvoorbeeld omdat de oorlog in jouw land van herkomst over is.

Het is belangrijk om je verhaal goed te vertellen aan de IND zodat je asiel krijgt om de goede reden

Het verschil in verblijfsvergunning lijkt niet belangrijk, omdat je in Nederland dezelfde rechten hebt tijdens je verblijf. Toch is het belangrijk omdat het soms invloed heeft op hoelang en waarom je in Nederland mag blijven.

Stel dat er oorlog is in jouw land van herkomst, en daarom is je land voor iedereen gevaarlijk. Dus ook voor jou. Dan kun je daarom een asielvergunning op de B-grond krijgen. Loop jij daarnaast ook persoonlijk gevaar omdat je bij een religieuze groep hoort? Je kunt dan asiel krijgen op de A-grond omdat jij bij een religieuze groep hoort die gevaar loopt. Als de oorlog in jouw land van herkomst voorbij is, kun je jouw asielvergunning op de B-grond verliezen. Maar met een asielvergunning op de A-grond loop jij volgens de IND nog steeds gevaar. Want het land is voor jou nog steeds gevaarlijk omdat je bij een bepaalde religieuze groep hoort. Dan kun je in Nederland blijven zolang je verblijfsvergunning geldig is, of zelfs een nieuwe verblijfsvergunning aanvragen. 

Zorg daarom dat je bij je asielaanvraag duidelijk en helemaal uitlegt waarom je bent gevlucht. Dan kan de IND je verblijfsvergunning niet intrekken als de situatie in jouw land van herkomst verandert, terwijl jij nog wel gevaar loopt. 

Helpt dit artikel jou?