Twee Syrische jongens en een uit Jemen lopen pratend en lachend over straat in Rotterdam
Bron: VluchtelingenWerk Nederland

Extra informatie over de asielprocedure als je uit Syrië komt

Laatst gewijzigd: 4-4-2024 14:24
Deel dit artikel

Kom je uit Syrië en heb je voor 1 mei 2023 asiel aangevraagd in Nederland? Dan ontvang je misschien een brief van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) over jouw asielaanvraag.

De IND behandelt asielaanvragen uit Syrië soms sneller

Kom jij uit Syrië en heb je asiel aangevraagd in Nederland? Dan krijg je misschien een brief van de IND om mee te doen aan een snellere asielprocedure. Op dit moment behandelt de IND asielaanvragen van de meeste mensen uit Syrië sneller.

Als je een uitnodiging van de IND krijgt over de snelle procedure, ben je verplicht om deel te nemen. Jouw advocaat krijgt dezelfde brief als jij. In de brief staat waar en wanneer je een gesprek hebt met een medewerker van de IND. Samen met je advocaat bereid je dit gesprek voor.

Je krijgt dan een korter gesprek, misschien op jouw opvanglocatie

Als je uit Syrië komt, heb je vaak meer kans op een verblijfsvergunning asiel. Omdat je uit een land komt dat voor het grootste deel onveilig is. Daarom kan de IND je uitnodigen voor een korter gesprek over de redenen van jouw asielaanvraag. Zo’n gesprek noemt de IND een gehoor. De IND neemt daarna een beslissing over jouw asielaanvraag.

Het kan zijn dat medewerkers van de IND naar jouw opvang komen voor een gesprek met jou. Je hoeft dan niet naar een kantoor van de IND te reizen.

Niet iedereen uit Syrië krijgt een snellere procedure

Ben je jonger dan 18 jaar en heb je nog geen 1e gesprek gehad met de IND? Dan nodigt de IND je misschien uit voor een gecombineerd gehoor. Dan worden jouw 1e en 2e gehoor tegelijk gedaan. Deze gesprekken heten het “aanmeldgehoor” en het “nader gehoor”. In de uitnodiging die je misschien ontvangt, staat meer informatie over jouw gecombineerd gehoor.

Ben je niet uitgenodigd, maar kom je wel uit Syrië? De IND nodigt niet iedereen uit Syrië uit voor deze snelle asielprocedure. Het is niet duidelijk wie wel een uitnodiging krijgt voor de snelle procedure en wie niet.

Helpt dit artikel jou?