• Start
  • Makkelijker asiel in Nederland als je dienstplichtig was in Eritrea
Asmara, Eritrea - November 02, 2019: Jonge mannen op de fiets in de hoofdstraat van Asmara
Bron: Shutterstock, Dave Primov

Makkelijker asiel in Nederland als je dienstplichtig was in Eritrea

Gepubliceerd op: 4-4-2024 13:30
Deel dit artikel

Ben jij gevlucht uit Eritrea omdat je de civiele dienstplicht moest vervullen? Dan kom je nu gemakkelijker in aanmerking voor een verblijfsvergunning asiel in Nederland. Lees hier hoe het zit.

Je kunt makkelijker asiel krijgen vanwege dienstplicht

Als je gevlucht bent uit Eritrea vanwege de civiele dienstplicht kun je nu makkelijker asiel krijgen in Nederland. Eerder kon je in Nederland al asiel krijgen op basis van de militaire dienstplicht. De Nederlandse overheid heeft nu besloten dat hetzelfde gaat gelden voor de civiele dienstplicht. Dit is de dienstplicht in Eritrea die je deed in bijvoorbeeld het onderwijs of de gezondheidszorg.

Kun je uitleggen dat je gevlucht bent vanwege de negatieve gevolgen die de dienstplicht voor jou had? Dan kom je gemakkelijker in aanmerking voor een verblijfsvergunning asiel b. 

De Nederlandse overheid heeft dit besloten vanwege een nieuw rapport

De Nederlandse overheid besloot het asielbeleid aan te passen door een ambtsbericht over Eritrea dat in december verscheen. Dat rapport geeft informatie over de situatie in Eritrea. Uit dit rapport blijkt dat niet alleen militaire dienstplichtigen maar ook civiele dienstplichtigen gevaar lopen op mishandeling, seksueel- en gendergerelateerd geweld, dwangarbeid en andere soorten misbruik in Eritrea.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) beoordeelt wel ook je persoonlijke situatie en of jij een risico loopt in Eritrea. De IND onderzoek bijvoorbeeld tot welke politieke en sociale groep hoorde je, wat je leeftijd is en welke functie je moest uitoefenen.

Minder kans op asiel als je voorstander bent van de regering in Eritrea

Mensen uit Eritrea die juist de Eritrese regering aanhangen, krijgen minder gemakkelijk asiel. Afgelopen februari was er in Nederland ruzie tussen aanhangers en tegenstanders van het regime in Eritrea. Volgens het rapport over de situatie in Eritrea gelden voor aanhangers van het regime bij terugkeer naar Eritra niet dezelfde risico’s als voor andere Eritreeërs. Blijkt tijdens de  asielprocedure dat je een aanhanger bent van de Eritrese overheid? Dan neemt de IND dit mee in het besluit of je wel of geen verblijfsvergunning asiel krijgt. 

Is dit artikel nuttig voor jou?