Hotline support
go back
ONDERWIJS & TAAL

Het Nederlandse onderwijssysteem kan anders zijn dan je gewend bent. Deze bronnen kunnen je op weg helpen in het Nederlandse onderwijs voor kinderen en volwassenen, gratis cursussen, en hoe je je studie in Nederland kunt voortzetten.


Mis je hier nog iets?

Laat ons weten wat je nog mist, dan proberen wij de informatie aan te vullen. NB: Dit formulier is bedoeld voor suggesties, niet voor persoonlijke vragen of verzoeken. Je ontvangt geen reactie.
Laatst gewijzigd: woensdag 7 december 2022

Informatie over kosten voor het volgen van onderwijs

Kosten voor het volgen van onderwijs

het basisonderwijs en voortgezet onderwijs worden grotendeels betaald door de overheid, maar sommige schoolspullen en bijvoorbeeld schoolreisjes moeten ouders zelf betalen. Beroepsonderwijs (MBO & HBO) en universitair onderwijs (WO) zijn meestal niet vergoed door de overheid. Wel is het mogelijk om hiervoor een lening te krijgen bij de overheid.

Voor de laagste inkomens hebben de onderwijsinstellingen soms een kortingsregeling of is zelfs kwijtschelding mogelijk.


Kosten van een hbo- of WO-opleiding

Nederlandse universiteiten en hogescholen hebben het collegegeld voor het huidige collegejaar verlaagd voor gevluchte studenten uit Oekraïne. Het bedrag dat studenten nu betalen voor een collegejaar is € 2.209, het wettelijke minimum. Er is nog geen besluit van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over financiële steun voor het komende collegejaar. Verder heeft de overheid nog geen besluit genomen over welke onderwijsvoorzieningen er geregeld zullen worden voor gevluchte studenten uit Oekraïne. Wil je meer weten over je toelaatbaarheid aan een opleiding of wil je meer informatie over het betalen van je opleiding? Neem dan contact op met de onderwijsinstelling waar je wil gaan studeren.


Scholarships

Studeren is niet goedkoop. Daarom bestaan er verschillende scholarships ('studiebeurzen') waarvoor je je kunt aanmelden, om zo je studie te financiëren. Op de website van Study in Holland vind je er veel voor verschillende richtingen en scholen. Let op: vaak is een aanmelding geen garantie dat je een scholarship ook echt krijgt.