go back
ONDERWIJS & TAAL

Het Nederlandse onderwijssysteem kan anders zijn dan je gewend bent. Deze bronnen kunnen je op weg helpen in het Nederlandse onderwijs voor kinderen en volwassenen, gratis cursussen, en hoe je je studie in Nederland kunt voortzetten.


Mis je hier nog iets?

Laat ons weten wat je nog mist, dan proberen wij de informatie aan te vullen. NB: Dit formulier is bedoeld voor suggesties, niet voor persoonlijke vragen of verzoeken. Je ontvangt geen reactie.
Laatst gewijzigd: donderdag 13 oktober 2022

Op deze pagina vind je verschillende mogelijkheden om de Nederlandse taal te leren.

Taalles van Juf NaTAALka

Nederlands leren is geen simpele opgave. Om je te helpen maakt Juf NaTAALka handige video’s waarin zij je de Nederlandse taal leert. Juf NaTAALka is geboren en getogen in Kiev en woont al jaren in Nederland. In samenwerking met Vluchtelingenwerk Nederland, brengt zij jou op een leuke manier de Nederlandse taal. Daarbij betrekt ze ook Nederlandse gebruiken en voegt ze een vleugje Oekraïens toe. De lessen kan je vinden op het YouTube-kanaal van Juf NaTAALka. Wil je leren over een specifiek onderwerp en staat deze nog niet in de lijst met video’s? Laat dan een comment achter op een video van Juf NaTAALka en laat daarin weten over welk onderwerp je meer wil weten. Veel plezier met leren, lezen, schrijven en natuurlijk: spreken!


NT2 TaalMenu - Gratis Online Nederlands leren

Wil je Nederlands leren of oefenen voor het inburgeringsexamen? Op de site van NT2 TaalMenu kan je gratis online oefenen.


Introduction to Dutch - Rijksuniversiteit Groningen

Vanaf half november gaat de cursus Intro to Dutch open voor 5 weken. Leer de basis Nederlands spreken, schrijven en begrijpen met deze gratis introductiecursus vreemde talen.


Het begint met taal

Bij 'Het Begint met Taal' kun je terecht voor een vrijwillige taalcoach (1-op-1 of in een groepje) in heel Nederland. Een taalcoach zal Nederlands met je oefenen als ‘taalmaatje’ in een taalcafé of online. Taalcoaching is voornamelijk bedoeld om mee te kunnen doen in de samenleving.


BOOST Amsterdam

Bij BOOST Amsterdam worden verschillende activiteiten zoals taallessen, sporten, naaien en lunchen georganiseerd. Je mag langskomen wanneer je wilt zodat ze je meer kunnen vertellen over hun programma. BOOST is open van maandag tot vrijdag, tussen 9 en 5 uur.


Lesboek: Nederlands voor Oekraïners

Wil je graag zelfstandig Nederlands leren? Dan is “Nederlands voor Oekraïners” van NT2 een goede basiscursus op niveau A1. Dit kan je gebruiken als je weinig of geen voorkennis van de Nederlandse taal hebt. Oekraïners kunnen het boek met 25% korting (zonder verzendkosten binnen Nederland) bestellen via onderstaande website.


Italki

Via de website van Italki kun je verschillende nieuwe talen leren, waaronder Nederlands. De website, die ook verkrijgbaar is als app, biedt je de mogelijkheid in contact te komen met taaldocenten of moedertaalsprekers. Zo kun jij een-op-een les krijgen op goede kwaliteit. Je kan er zelf voor kiezen om te betalen voor de lessen met taaldocenten, of je kan gratis met andere taalpartners communiceren.


Nederlands leren op YouTube

Op YouTube zijn er verschillende kanalen die taallessen aanbieden voor mensen die Oekraïens spreken die Nederlands willen leren. Juf NaTAALka komt uit Oekraïne en geeft Nederlandse taalles op haar YouTube-kanaal. Juf Marijke heeft een aantal video's gemaakt op haar YouTubekanaal Geflipt ?! waarin ze samen met basisschoolkinderen en een Oekraïense tolk je meer leert over verschillende onderwerpen.