Hotline support
go back
ONDERWIJS & TAAL

Het Nederlandse onderwijssysteem kan anders zijn dan je gewend bent. Deze bronnen kunnen je op weg helpen in het Nederlandse onderwijs voor kinderen en volwassenen, gratis cursussen, en hoe je je studie in Nederland kunt voortzetten.


Mis je hier nog iets?

Laat ons weten wat je nog mist, dan proberen wij de informatie aan te vullen. NB: Dit formulier is bedoeld voor suggesties, niet voor persoonlijke vragen of verzoeken. Je ontvangt geen reactie.
Laatst gewijzigd: woensdag 7 december 2022

Als je ouder dan 18 bent, is het niet meer verplicht om naar school te gaan. Alleen als je geen werk hebt en een uitkering aanvraagt, kan het tot je 27ste verplicht worden om een diploma te halen. Voor veel beroepen kom je alleen in aanmerking als je bepaalde diploma’s hebt behaald.

Kan ik studeren in Nederland?

Het is voor vluchtelingen uit Oekraïne toegestaan om te studeren in Nederland, maar hier bestaan vaak wel voorwaarden voor. Een onderwijsinstelling kan per opleiding of studie specifieke eisen stellen waar je aan moet voldoen voordat je mag beginnen. Het kan zijn dat je Oekraïense diploma niet genoeg is om meteen toelaatbaar te zijn. Heb je een opleiding of studie gevonden die je interessant lijkt? Neem dan contact op met de onderwijsinstelling voor meer informatie over aanvullende eisen en jouw toelaatbaarheid.


Beroepsonderwijs & universiteit

Afhankelijk van de middelbare schoolopleiding die je hebt gevolgd, kan je verder studeren in Nederland. Ook hier zijn drie niveaus:

  • Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO): hier kan je heen als je een vmbo-diploma hebt.

  • Hoger Beroepsonderwijs (HBO): hier kan je heen als je een havodiploma hebt.

  • Universiteit/ Wetenschappelijk Onderwijs (WO): hier kan je heen als je een vwo-diploma hebt.


Informatie verlaging collegegeld

Nederlandse universiteiten en hogescholen hebben het collegegeld voor het huidige collegejaar verlaagd voor gevluchte studenten uit Oekraïne Het bedrag dat studenten nu moeten betalen is € 2.209, het wettelijke minimum. Voor het komend collegejaar heeft de overheid nog geen besluit genomen. Op de website Universiteiten van Nederland vind je meer informatie en linkjes naar de websites van alle universiteiten in Nederland. Daar kun je zien wat voor extra hulp en mogelijkheden zij jou kunnen bieden. Op de website van de Vereniging Hogescholen vind je meer informatie over hoe dit op de hogescholen geregeld wordt.


Opleidingen in het Engels op MBO-en HBO-niveau

Er zijn op MBO- en HBO-niveau een aantal opties om een opleiding (gedeeltelijk) in het Engels te volgen. Op de website van Nuffic vind je een overzicht van MBO-opleidingen in het Engels. Op de website van studiekeuze123 kun je filteren op Engelstalige opleidingen op MBO 4-, HBO- en WO-niveau.


Informatieloket voor gevluchte studenten

Nuffic heeft het informatieloket Study in Holland geopend voor gevluchte studenten uit Oekraïne. Studenten kunnen daar terecht met vragen over financiën, registratie en andere onderwerpen. Meer informatie vind je via de onderstaande link.


IELTS voorbereidingscursus

Het UAF biedt vanaf heden de mogelijkheid voor gevluchte studenten uit Oekraïne (zowel Oekraïners als niet-Oekraïners) om een talencursus Engels te volgen zodat ze voldoen aan de eisen voor universiteiten of hbo-instellingen in Nederland. Het gaat om een intensieve cursus van ongeveer 60 uur gedurende twee weken, ter voorbereiding op het IELTS-examen. Het UAF dekt de kosten van de cursus, het studiemateriaal, het examen, en (eenmalig) de reiskosten van en naar het examen. De criteria om mee te doen zijn:

  • Een bewijs van een (voorwaardelijke) toelating aan een onderwijsinstelling

  • Engels niveau van B1+/B2

  • Een indicatie van het vereiste IELTS-niveau om toegelaten te worden aan de onderwijsinstelling

  • Bewijs dat je onder de Tijdelijke Beschermingsrichtlijn valt

Kijk op de website van UAF voor hoe je je aan kan melden.


Summer schools

Op de website van Summerschools in Europe staat een overzicht van mogelijkheden voor summer schools aan verschillende universiteiten in Europa voor studenten uit Utrecht.