Hotline support
go back
FINANCIËN

Op deze pagina lees je hoe je geld wisselt en een bankrekening opent.


Mis je hier nog iets?

Laat ons weten wat je nog mist, dan proberen wij de informatie aan te vullen. NB: Dit formulier is bedoeld voor suggesties, niet voor persoonlijke vragen of verzoeken. Je ontvangt geen reactie.
Laatst gewijzigd: maandag 23 januari 2023

Op deze pagina vind je informatie over:

  1. Zorgtoeslag;

  2. Kinderbijslag;

  3. Het kindgebonden budget;

  4. Kinderopvangtoeslag; en

  5. Huurtoeslag.

Zorgtoeslag

Zorgtoeslag is een bijdrage in de kosten van je zorgverzekering. Vluchtelingen uit Oekraïne die een zorgverzekering afsluiten kunnen hiervoor in aanmerking komen. Naast het afsluiten van een zorgverzekering, moet je voldoen aan de overige reguliere voorwaarden en wordt er gekeken naar de hoogte van je inkomen en je eigen vermogen en dat van je ‘toeslagpartner’, bijvoorbeeld als je bent getrouwd. Wil je weten of je recht hebt op zorgtoeslag? Kijk dan op de website van de Belastingdienst voor de voorwaarden. Wil je zorgtoeslag aanvragen? Dit kan via de website van de Belastingdienst.


Kinderbijslag

Kinderbijslag is een bijdrage in de onderhoudskosten van je kind. Als je in Nederland woont en één of meer kinderen hebt die jonger dan 18 jaar zijn, dan heb je misschien recht op kinderbijslag. Wil je weten of je recht hebt op kinderbijslag of heb je een andere vraag over kinderbijslag? Neem dan contact op met de Sociale Verzekeringsbank.

De kinderbijslag kan worden aangevraagd met je DigiD. Heb je geen DigiD? Dan kan je kinderbijslag aanvragen via een formulier. Voor dit formulier kan je de Sociale Verzekeringsbank bellen. Nadat je je BSN hebt opgegeven, wordt het formulier naar je huisadres gestuurd.


Kindgebonden budget

Het kindgebonden budget is een bijdrage die boven op de kinderbijslag komt. Voor het kindgebonden budget mag het inkomen van jou en je partner niet te hoog zijn en moet je voldoen aan enkele eisen. Wil je weten of je recht hebt op het kindgebonden budget? Kijk dan op de website van de Belastingdienst voor de voorwaarden en alle relevante informatie. Wil je kindgebonden budget aanvragen? Dit kan via de website van de Belastingdienst.


Kinderopvangtoeslag

De kinderopvangtoeslag is een bijdrage in de kosten van de kinderopvang voor werkende of studerende ouders. Je moet aan bepaalde voorwaarden voldoen om deze toeslag aan te vragen. Je kunt hiervoor de toolkit met uitleg over de kinderopvangtoeslag downloaden. Dit is een hulpmiddel voor ouders die stap voor stap uitleg geeft. De toolkit is voor iedereen beschikbaar en is gratis te downloaden in het Nederlands, Engels, Russisch en Oekraïens. De Toolkit is bedacht en ontwikkeld door BOinK, de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang.

De app is gratis te downloaden in de App Store (Apple) en op Google Play (Android). Na het downloaden kun je in de app een keuze maken uit Nederlands, Engels, Oekraïens of Russisch. Meer informatie lees je op de website van BOink. De informatie is beschikbaar in het Oekraïens en Russisch.

Hier lees je in het kort of je in aanmerking komt voor de kinderopvangtoeslag. de voorwaarden ook nalezen op de website van de belastingdienst.

  • De belangrijkste voorwaarde is dat je geld verdient met werk en er belasting over betaalt. Als je met het werk geen geld verdient waarover je belasting betaalt, dan telt het niet als werk. Bijvoorbeeld: vrijwilligerswerk of mantelzorger.

  • Daarnaast gaat je kind naar een geregistreerde opvang. De gemeente checkt of de opvang goed en veilig is. Goedgekeurde opvang staat geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK) en heeft een LRK-nummer. Zonder dit nummer kun je geen kinderopvangtoeslag aanvragen.

  • Je betaalt altijd een deel van de kosten van de opvang zelf. Het ene deel van de kosten kun je met de kinderopvangtoeslag betalen. Het andere deel moet je zelf betalen. Dat is de verplichte eigen bijdrage.


Huurtoeslag

Huurtoeslag is een compensatie van de overheid in je huurkosten. Niet iedereen die huurt kan huurtoeslag krijgen. Om in aanmerking te komen voor huurtoeslag, mag je niet te veel verdienen. Ook mag de huur niet te hoog, maar ook niet te laag zijn.

Wil je weten of je recht hebt op huurtoeslag? Kijk dan op de website van de Belastingdienst voor de voorwaarden. Wil je huurtoeslag aanvragen? Dit kan via de website van de Belastingdienst.

Let op: Heb je recht op huurtoeslag? De hoeveelheid huurtoeslag waarop je recht hebt, is afhankelijk van je inkomen. Daarom is het belangrijk om aan de Belastingdienst door te geven als je inkomen verandert. Doe je dit niet of niet op tijd? Mogelijk moet je dan achteraf (een deel van) de uitgekeerde huurtoeslag terugbetalen.