go back
FINANCIËN

Op deze pagina lees je hoe je geld wisselt en een bankrekening opent.


Mis je hier nog iets?

Laat ons weten wat je nog mist, dan proberen wij de informatie aan te vullen. NB: Dit formulier is bedoeld voor suggesties, niet voor persoonlijke vragen of verzoeken. Je ontvangt geen reactie.
Laatst gewijzigd: dinsdag 13 september 2022

Op deze pagina vind je informatie over:

  1. Zorgtoeslag;

  2. Kinderbijslag;

  3. Het kindgebonden budget;

  4. Kinderopvangtoeslag; en

  5. Huurtoeslag.

Zorgtoeslag

Zorgtoeslag is een bijdrage in de kosten van je zorgverzekering. Vluchtelingen uit Oekraïne die een zorgverzekering afsluiten kunnen hiervoor in aanmerking komen. Naast het afsluiten van een zorgverzekering, moet je voldoen aan de overige reguliere voorwaarden en wordt er gekeken naar de hoogte van je inkomen en je eigen vermogen en dat van je ‘toeslagpartner’, bijvoorbeeld als je bent getrouwd. Wil je weten of je recht hebt op zorgtoeslag? Kijk dan op de website van de Belastingdienst voor de voorwaarden. Wil je zorgtoeslag aanvragen? Dit kan via de website van de Belastingdienst.


Kinderbijslag

Kinderbijslag is een bijdrage in de onderhoudskosten van je kind. Als je in Nederland woont en één of meer kinderen hebt die jonger dan 18 jaar zijn, dan heb je misschien recht op kinderbijslag. Wil je weten of je recht hebt op kinderbijslag of heb je een andere vraag over kinderbijslag? Neem dan contact op met de Sociale Verzekeringsbank.


Kindgebonden budget

Het kindgebonden budget is een bijdrage die boven op de kinderbijslag komt. Voor het kindgebonden budget mag het inkomen van jou en je partner niet te hoog zijn en moet je voldoen aan enkele eisen. Wil je weten of je recht hebt op het kindgebonden budget? Kijk dan op de website van de Belastingdienst voor de voorwaarden en alle relevante informatie. Wil je kindgebonden budget aanvragen? Dit kan via de website van de Belastingdienst.


Kinderopvangtoeslag

De kinderopvangtoeslag is een bijdrage in de kosten van de kinderopvang voor werkende of studerende ouders. Momenteel is er nog geen specifieke regeling voor Oekraïense vluchtelingen om aanspraak te maken op kinderopvangtoeslag. Door het belang van de kinderopvangtoeslag betaalt de overheid vanaf 20 juli 2022 voorschotten op de kinderopvangtoeslag uit, in afwachting van een wetswijziging. Als je voldoet aan de voorwaarden van de voorgenomen wetswijziging, dan kan je alsnog kinderopvangtoeslag aanvragen. Wil je weten of je recht hebt op kinderopvangtoeslag? Kijk dan op de website van de Belastingdienst voor de voorwaarden. Wil je kinderopvangtoeslag aanvragen? Dit kan via de website van de Belastingdienst.


Huurtoeslag

Momenteel is er nog geen specifieke regeling voor Oekraïense vluchtelingen om aanspraak te maken op huurtoeslag. Door het belang van de huurtoeslag voor mensen met een laag inkomen betaalt de overheid vanaf 20 juli 2022 voorschotten op de huurtoeslag uit, in afwachting van een wetswijziging. Als je voldoet aan de voorwaarden van de voorgenomen wetswijziging, dan kan je alsnog huurtoeslag aanvragen. Wil je weten of je recht hebt op huurtoeslag? Kijk dan op de website van de Belastingdienst voor de voorwaarden. Wil je huurtoeslag aanvragen? Dit kan via de website van de Belastingdienst.