Hotline support
go back
FINANCIËN

Op deze pagina lees je hoe je geld wisselt en een bankrekening opent.


Mis je hier nog iets?

Laat ons weten wat je nog mist, dan proberen wij de informatie aan te vullen. NB: Dit formulier is bedoeld voor suggesties, niet voor persoonlijke vragen of verzoeken. Je ontvangt geen reactie.
Laatst gewijzigd: woensdag 7 december 2022

Hier vind je informatie over de drie belangrijkste verzekeringen in Nederland.

Aansprakelijkheidsverzekering (WA)

Over het algemeen zijn vluchtelingen uit Oekraïne die verblijven bij een gastgezin meeverzekerd onder de aansprakelijkheidsverzekering van het gastgezin. Ze worden dan gezien als logé. Vraag dit voor de zekerheid na bij de betreffende verzekeringsmaatschappij. Ook schade aan de woning en/of inboedel moet eerst worden geclaimd bij de woonhuis- of inboedelverzekering van het gastgezin. Verzekeraars Centraal Beheer Achmea, Melior en AxaXL hebben afgesproken dat dit geen gevolgen heeft voor de premie. Als blijkt dat de schade niet wordt vergoed, kan er een claim worden ingediend bij de gemeente. Vluchtelingen die verblijven in opvanglocaties zijn verzekerd via de gemeente waarin zij in verblijven. Wel zijn hierbij voorwaarden en eigen risico’s van toepassing. Neem voor meer informatie contact op met de gemeente waarin je in verblijft. Als een vluchteling permanente huisvesting heeft gevonden en in bezit is van een motorrijtuig zoals een auto of motorfiets, dan zijn zij verplicht een WA-verzekering af te sluiten.


Zorgverzekering

Vanaf 1 juli vallen Oekraïense vluchtelingen, die zijn ingeschreven in de BRP en een BSN hebben, onder de Richtlijn Medische zorg Ontheemden (RMO). Het is hierdoor niet meer nodig om zelfstandig een zorgverzekering af te sluiten. Meer informatie over de RMO vind je op de pagina Zorgverzekering.


Autoverzekering

Veel auto’s uit Oekraïne zijn alleen in Oekraïne verzekerd. In dat geval moet een aparte verzekering worden afgesloten als je met je auto in Nederland verblijft. Meer informatie vind je onder de subcategorie Auto.