Hotline support
go back
FINANCIËN

Op deze pagina lees je hoe je geld wisselt en een bankrekening opent.


Mis je hier nog iets?

Laat ons weten wat je nog mist, dan proberen wij de informatie aan te vullen. NB: Dit formulier is bedoeld voor suggesties, niet voor persoonlijke vragen of verzoeken. Je ontvangt geen reactie.
Laatst gewijzigd: woensdag 14 december 2022

Hier vind je informatie over hoe je een betaalrekening opent. Ben je een Oekraïner zonder geldig identiteitsbewijs of heb je niet de Oekraïense nationaliteit? Dan kun je vanaf maandag 3 oktober mogelijk toch een betaalrekening openen. Hierover lees je meer in de subcategorie betaalrekening openen met een afwijkend identiteitsbewijs.

Betaalrekeningen voor vluchtelingen uit Oekraïne

Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen een bankrekening openen op vertoon van een Oekraïens biometrisch paspoort of identiteitsbewijs. Vanaf maandag 3 oktober is het ook mogelijk een betaalrekening te openen met een ander identiteitsbewijzen. Hierover lees je meer in de subcategorie betaalrekening openen met een afwijkend identiteitsbewijs. Bij bijna alle banken heb je daarnaast ook een burgerservicenummer (BSN) nodig. Ook heb je een (verblijfs)adres, telefoonnummer en e-mailadres nodig.

Bij een betaalrekening hoort een IBAN, een betaalpas en de mogelijkheid om (internationale) bankzaken te regelen via internetbankieren. Via de website van Betaalvereniging Nederland kun je zien welke banken dit aanbieden en wat de voorwaarden zijn. Deze banken hebben de regels en richtlijnen voor het verstrekken van betaalrekeningen aan vluchtelingen uit Oekraïne tijdelijk versoepeld.

Zie voor meer informatie over het openen van een bankrekening:


Aanbieders van betaalrekeningen

De volgende banken bieden een betaalrekening aan voor vluchtelingen uit Oekraïne:

  • ABN Amro

  • Bitsafe: Alleen een Oekraïens ID/paspoort of een Oekraïens rijbewijs is vereist. Je hebt dus geen BSN nodig.

  • Bunq: Je BSN hoeft pas na het openen van een bankrekening te worden aangeleverd. Bunq heeft ook mogelijkheden voor Oekraïners om een betaalrekening te openen met een afwijkend identiteitsbewijs.

  • ING

  • Rabobank (Hier kun je ook een rekening openen met een geldig of verlopen paspoort van een ander land samen met een permanente Oekraïense verblijfsvergunning die geldig was op 24 februari 2022)

  • Regiobank

  • SNS Bank

  • Triodos Bank

Een uitgebreider overzicht van alle verschillende aanbieders van betaalrekeningen vind je op deze website van de gemeente Amsterdam (Engelstalig):


Betaalrekening afwijkend identiteitsbewijs

Als je een Oekraïener bent zonder geldig identiteitsbewijs, of een andere nationaliteit hebt, zijn er enkele specifieke mogelijkheden om een betaalrekening te openen. Bekijk hoe je een betaalrekening opent met een afwijkend identiteitsbewijs.


Geld overmaken naar het buitenland

Er zijn verschillende bedrijven die diensten aanbieden voor het overmaken van geld naar het buitenland. Twee grote internationale spelers zijn Moneygram en Western Union. Moneygram biedt momenteel gratis overschrijvingen naar Oekraïne aan.


Geld wisselen

Vanaf 15 juni is het mogelijk om Oekraïense hryvnia te wisselen in Nederland. Meer informatie hierover vind je in de subcategorie Geld wisselen.


Veilig bankieren

Elektronisch bankieren brengt risico’s met zich mee. Op deze site vindt je tips over hoe je veilig elektronisch kunt bankieren.