Hotline support
go back
VEELGEVRAAGD

Welkom in Nederland. Op deze pagina vind je informatie over onderwerpen waar de meeste vragen over worden gesteld op RefugeeHelp. Deze pagina wordt maandelijks geüpdatet met de meest relevante onderwerpen.


Mis je hier nog iets?

Laat ons weten wat je nog mist, dan proberen wij de informatie aan te vullen. NB: Dit formulier is bedoeld voor suggesties, niet voor persoonlijke vragen of verzoeken. Je ontvangt geen reactie.
Laatst gewijzigd: woensdag 7 december 2022

Hieronder vind je informatie over hoe je een betaalrekening opent als je een Oekraïner bent zonder geldig identiteitsbewijs of een andere nationaliteit hebt. Er zijn verschillende mogelijkheden om dan een betaalrekening te openen.

Betaalrekening voor Oekraïners zonder geldig identiteitsbewijs

Vanaf maandag 3 oktober wordt het ook voor vluchtelingen uit Oekraïne zonder biometrisch paspoort in veel gevallen mogelijk om een betaalrekening te openen. Onderstaande identiteitsbewijzen zullen door banken geaccepteerd worden:

  • Een Cyrillisch Oekraïens paspoort in combinatie met een  'certificaat van identiteitsvaststelling' dat door de Oekraïense ambassade is verstrekt. Het Cyrillische paspoort moet geldig zijn. Of het moet door de Oekraïense ambassade zijn verlengd met een verlengingsstempel die op het moment van de rekeningaanvraag geldig is.

  • Een verlopen Engelstalig Oekraïens paspoort dat door de Oekraïense ambassade is verlengd met een verlengingsstempel die op het moment van de rekeningaanvraag nog steeds geldig is.

  • Een Oekraïense permanente verblijfsvergunning die geldig was op 24 februari 2022 (de eerste dag waarop Oekraïne door Rusland werd aangevallen) in combinatie met een geldig paspoort uit een ander land buiten de EU.

  • Een geldig O-document dat sinds juni door de Nederlandse Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) kan worden uitgegeven aan Oekraïense vluchtelingen zonder erkende identiteitspapieren.

Iedere bank laat op zijn eigen website weten hoe de aanvraag voor een rekening moet worden ingediend en welke voorwaarden en richtlijnen daarbij worden gehanteerd. Bij sommige banken moet een aanvraag bijvoorbeeld fysiek op een bankkantoor worden ingediend, bij andere banken kan dat alleen online.

Bijna bij alle banken moet de aanvrager in de Nederlandse Basisregistratie Personen (BRP) zijn ingeschreven en over een burgerservicenummer (BSN) beschikken. Banken die deze eis niet stellen, geven dit aan op hun website.

Meer details over het aanvragen van een betaalrekening kun je vinden op de website van de Betaalvereniging. Hierop staat ook een overzicht van alle aanbieders, met verwijzingen naar hun eigen informatiepagina’s.

Alle bestaande en nieuwe mogelijkheden voor het aanvragen van een Nederlandse betaalrekening blijven beschikbaar zolang je Tijdelijke Bescherming hebt.

Op dit moment kun je bij de volgende banken een rekening openen met een afwijkend identiteitsbewijs:

Bunq: Als je paspoort verlopen is of in het Cyrillisch is geschreven, kun je een bankrekening openen bij Bunq. Hiervoor heb je een certificaat van identiteitsvaststelling nodig. Dit certificaat kun je aanvragen bij de Oekraïense ambassade in Den Haag.

Daarna moet je een afspraak maken met een bankmedewerker van Bunq om het certificaat te laten controleren. Hiervoor stuur je een mail naar embassycertificates@bunq.com. Let op: er is een lange wachtlijst. Het kan het weken duren voordat je door Bunq wordt uitgenodigd voor een afspraak.

Pas nadat je een afspraak hebt gehad met een medewerker van Bunq, kun je een bankrekening openen. Lukt dit niet? Neem dan in de Bunq-app contact op met de support-afdeling of stuur een mailtje naar support@bunq.com. 

Kijk voor verdere informatie op de website van Bunq.

Bitsafe: Bij Bitsafe kun je een bankrekening openen met een geldig Oekraïens rijbewijs in plaats van bijvoorbeeld een paspoort. Kijk voor de verdere vereisten op de website van Bitsafe.

Let op: Bitsafe werkt anders dan een traditionele bank en is duurder in gebruik. Een rekening bij Bitsafe hebben kost geld op jaarbasis en ook geld opnemen kost geld.

Openbank: Bij Openbank kun je een bankrekening openen met een geldig Cyrillisch paspoort waarvan de oorspronkelijke verloopdatum van het document nog niet is verstreken. Deze bank verstrekt een Spaans IBAN. Kijk voor meer informatie op de website van Openbank.


Betaalrekening voor vluchtelingen met andere nationaliteit

Als je gevlucht bent uit Oekraïne maar niet de Oekraïense nationaliteit hebt, kon je tot nog toe vaak geen bankrekening openen. Hiervoor is de volgende mogelijke oplossing:

  • Bij Rabobank kun je een bankrekening openen met een geldig of verlopen paspoort van een ander land en een Oekraïense verblijfsvergunning die geldig was op 24 februari 2022. Kijk voor de verdere vereisten op de website van de Rabobank.

Daarnaast werkt de Nederlandse overheid aan een bewijs van verblijf voor vluchtelingen uit Oekraïne zonder erkende en geldige identiteitsbewijzen. Dit zal een pasje zijn. Naar verwachting kunnen ze daarmee op termijn bij nagenoeg alle Nederlandse betaaldienstverleners een betaalrekening openen.