go back
GEZONDHEIDSZORG

Ben je op zoek naar een arts, tandarts, psycholoog of andere medische zorg? Er zijn in Nederland diverse mogelijkheden op het gebied van zorg en zorgverzekeringen, met steun van de overheid, particuliere of humanitaire organisaties.


Mis je hier nog iets?

Laat ons weten wat je nog mist, dan proberen wij de informatie aan te vullen. NB: Dit formulier is bedoeld voor suggesties, niet voor persoonlijke vragen of verzoeken. Je ontvangt geen reactie.
Laatst gewijzigd: donderdag 17 november 2022

Vluchtelingen uit Oekraïne met een BSN vallen vanaf 1 juli 2022 onder de Regeling Medische zorg Ontheemden (RMO). Op deze pagina vind je alle belangrijke informatie over de RMO.

Wat is de RMO?

De Regeling Medische zorg Ontheemden is een regeling die het declareren van zorg, verleend aan vluchtelingen uit Oekraïne, mogelijk maakt. De RMO geldt vanaf 1 juli voor werkende en niet-werkende vluchtelingen uit Oekraïne die zijn ingeschreven in de BRP en dus in het bezit zijn van een BSN. Dit betekent dat vluchtelingen uit Oekraïne niet meer zelf een zorgverzekering hoeven af te sluiten en automatisch onder de RMO vallen. Voor de RMO betaal je geen zorgpremie en krijg je ook geen zorgtoeslag.

Wil je meer informatie over de RMO? De Rijksoverheid heeft een factsheet gemaakt waarin alle belangrijke informatie over de RMO staat. De factsheet is naast Nederlands ook vertaald in het Engels, Oekraïens en Russisch.


Welke zorg valt onder de RMO?

De RMO dekt alle zorg uit het basispakket, maar heeft ook meerdere uitbreidingen. Zo wordt aanvullend nog vergoed:

  • Mondzorg bij acute pijnklachten tot 250 euro (1x per jaar);

  • Brillen en gehoorapparaten (met toestemming);

  • Specifieke geneesmiddelen;

  • Anticonceptie;

  • Abortuszorg.

Let op: heb je tussen 1 maart en 1 juli abortuszorg gehad? Dan kan je zorgverlener deze kosten vanaf 1 augustus alsnog declareren via de RMO.


De RMO in het buitenland

Als je op reis gaat naar het buitenland, zorg voor toestemming van het RMO. Die is belangrijk als je onverwachte zorgkosten maakt. Zorg in het buitenland wordt namelijk in de meeste gevallen niet vergoed door de RMO. Behalve als je toestemming hebt gekregen, of als het spoedeisende hulp is.

Ga je dus naar het buitenland, mail dan naar naar machtigingen@rmoekraine.nl. Het maakt voor de hoogte van de vergoeding niet uit of de zorg in Nederland of in het buitenland is verleend.


Zorgtoeslag

Zorgtoeslag is een bijdrage in de kosten van je zorgverzekering. Vluchtelingen uit Oekraïne die een zorgverzekering afsluiten kunnen hiervoor in aanmerking komen. Naast het afsluiten van een zorgverzekering, moet je voldoen aan de overige reguliere voorwaarden en wordt er gekeken naar de hoogte van je inkomen en je eigen vermogen en dat van je ‘toeslagpartner’, bijvoorbeeld als je bent getrouwd. Wil je weten of je recht hebt op zorgtoeslag? Kijk dan op de website van de Belastingdienst voor de voorwaarden. Wil je zorgtoeslag aanvragen? Dit kan via de website van de Belastingdienst.


Basispakket

Op de website van de Rijksoverheid hieronder kan je informatie vinden over het 'basispakket', welke zorg daar precies onder valt en wat wel en niet wordt vergoed.


Aanvullende verzekering

Je kunt in combinatie met een RMO geen aanvullende verzekering afsluiten. Een aanvullende verzekering is een verzekering voor zorg die niet in de basisverzekering (RMO) zit. Bijvoorbeeld voor brillen of lenzen of voor meer fysiotherapie dan het basispakket vergoedt. Een aanvullende verzekering is niet verplicht. Als je een behandeling nodig hebt dat niet in de RMO zit, kun je dit bij het RMO voorleggen of er een uitzondering voor de vergoeding gemaakt kan worden. De contactinformatie van het RMO vind je hier.

Je kunt een eigen zorgverzekering afsluiten als je werk en inkomen hebt. Je valt dan niet meer onder de RMO en je zal maandelijks moeten betalen voor de zorgverzekering. Op het moment dat je je zorgverzekering opzegt, val je weer onder de RMO. Met een eigen zorgverzekering kan je wél een aanvullende verzekering afsluiten. Dit kan bij de zorgverzekeraar waar je al een verzekering hebt. Je hebt eventueel ook recht op zorgtoeslag. Voor meer informatie over zorgtoeslag en de eisen kan je kijken op deze pagina.

Neem contact op met jouw zorgverzekeraar voor informatie over aanvullende verzekeringen en tarieven.


Geen verzekeringsplicht

Normaal gesproken moeten mensen die in Nederland wonen of werken een zorgverzekering afsluiten. Dit heet 'verzekeringsplicht'. Voor vluchtelingen uit Oekraïne geldt hierop een uitzondering.

Je hoeft geen zorgverzekering te hebben en kan je zorgkosten uit de Regeling Medische zorg Ontheemden uit Oekraïne (RMO) laten vergoeden. Lees meer over dit onderwerp op de pagina Regeling Medische zorg Ontheemden.

Let op: heb je een waarschuwingsbrief gekregen van het CAK waarin staat dat je binnen drie maanden een zorgverzekering moet afsluiten? Neem contact op met het CAK om uit te leggen dat dit niet voor jou geldt.


Ik ben al verzekerd. Wat nu?

Heb je vóór 1 juli al een zorgverzekering afgesloten? Dat is geen probleem. Eind juli krijg je een brief van je zorgverzekeraar met alle belangrijke informatie over de RMO. Je zorgverzekering en je zorgtoeslag worden automatisch stopgezet. De RMO geeft namelijk geen recht op zorgtoeslag. Je ontvangt eind juli wel nog zorgtoeslag voor de maand augustus. Dit hoef je niet terug te betalen. Wil je je huidige verzekering behouden in plaats van de RMO? Dat kan, maar dat is in veel gevallen financieel minder aantrekkelijk. De zorg in de RMO is uitgebreider dan het basispakket en is gratis. Daarnaast geldt bij de RMO geen eigen risico binnen het basispakket. Wil je alsnog je eigen zorgverzekering behouden? Geef dit dan aan bij je zorgverzekeraar.


Zorgkosten zonder BSN

Je krijgt in Nederland altijd medisch noodzakelijke zorg. Zonder BSN val je niet onder de RMO. Jouw zorgkosten worden in dat geval vergoed via het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Hiervoor hoef je niets te doen en je betaalt geen zorgpremie of eigen risico. Je vindt veel informatie in het Oekraïens en Russisch op de website van de zorgverzekeringslijn.


Ik heb vóór 1 juli zorgkosten gemaakt. Wordt dit vergoed door de RMO?

Zorgkosten die vóór 1 juli zijn gemaakt worden niet vergoed door de RMO, met uitzondering van abortuszorg die is verleend tussen 1 maart en 1 juli 2022. Als je op het moment van de zorgverlening geen zorgverzekering had, wordt de verleende zorg vergoed vanuit het oude systeem: de subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg aan onverzekerden. Als je wél een zorgverzekering had, wordt de vergoeding via je zorgverzekeraar geregeld. Let hier bij op dat het kan zijn dat je hier eigen risico moet betalen. Voor meer informatie kan je contact opnemen met je zorgverzekeraar.