Hotline support
go back
GEZONDHEIDSZORG

Ben je op zoek naar een arts, tandarts, psycholoog of andere medische zorg? Er zijn in Nederland diverse mogelijkheden op het gebied van zorg en zorgverzekeringen, met steun van de overheid, particuliere of humanitaire organisaties.


Mis je hier nog iets?

Laat ons weten wat je nog mist, dan proberen wij de informatie aan te vullen. NB: Dit formulier is bedoeld voor suggesties, niet voor persoonlijke vragen of verzoeken. Je ontvangt geen reactie.
Laatst gewijzigd: woensdag 7 december 2022

Ben je op zoek naar informatie over gezondheidszorg in Nederland? Deze organisaties en websites verstrekken informatie voor vluchtelingen in Nederland.

VluchtelingenWerk - ForRefugees

Vluchtelingenwerk ondersteunt vluchtelingen en asielzoekers vanaf het moment dat ze aankomen in Nederland totdat ze zelfstandig hun weg hebben gevonden. Op de website is informatie en uitleg te vinden over de zorg in het algemeen - huisarts, tandarts en specialistische zorg - en hoe het zorgsysteem in Nederland werkt, met de verplichte zorgverzekering, het eigen risico en de zorgtoeslag.


Zorgwijzer

Zorgwijzer is een onafhankelijke voorlichtings- en vergelijkingswebsite voor zorgverzekeringen. Zij hebben een duidelijk overzicht gemaakt van hoe de medische zorg in Nederland geregeld is voor vluchtelingen uit Oekraïne.


GGD (Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst)

De GGD heeft als taak om de gezondheid van mensen in Nederland te bewaken en te bevorderen. Voor vluchtelingen betekent dat concreet dat GGD je informeert over corona, zorg voor kinderen en jongeren, mogelijke infecties of ziektes en psychosociale hulp. Jouw lokale GGD kan je vinden via de link.


Thuisarts

Deze website geeft praktische informatie over de Nederlandse gezondheidszorg. Verder is er veel informatie te vinden over allerlei kwalen/ziektes en wat je eraan kan/zou moeten doen.


Diabeteszorg

Op de website Diabetes+ vind je informatie over beschikbare diabeteszorg (type 1) in Nederland.


Toestemming inzien patiëntendossier

Soms heeft een zorgverlener bepaalde medische gegevens van je nodig, bijvoorbeeld als je naar een andere huisarts gaat of als je met spoed zorg nodig hebt. Maar ook als je bij een andere apotheek komt. Door toestemming te geven, kunnen zorgverleners snel en veilig de belangrijkste gegevens digitaal opvragen. Op de website volgjezorg.nl vind je informatie over het geven van toestemming aan een zorgverlener voor het kunnen inzien van het patiëntendossier.


Medicijnteksten in het Oekraïens

Heb je vragen over medicijnen en wil je de belangrijkste informatie in het Oekraïens lezen? Klik dan op de onderstaande link. Op deze website is de belangrijkste informatie over verschillende soorten medicijnen vertaald in het Oekraïens.


Pharos

Pharos heeft als doel om gezondheidsverschillen terug te dringen. Het landelijk expertisecentrum biedt informatie aan vluchtelingen uit Oekraïne over gezondheidszorg in Nederland.