go back
ONDERDAK

Heb je vragen over (het vinden van) opvang of permanente woonruimte? Op deze pagina vind je informatie over wat je het beste kunt doen als je onderdak zoekt in Nederland.


Mis je hier nog iets?

Laat ons weten wat je nog mist, dan proberen wij de informatie aan te vullen. NB: Dit formulier is bedoeld voor suggesties, niet voor persoonlijke vragen of verzoeken. Je ontvangt geen reactie.
Laatst gewijzigd: woensdag 9 november 2022

Vragen over je huisdier of is er een dier in nood? Dit zijn de richtlijnen en regels in Nederland met betrekking tot huisdieren (uit het buitenland) en de instanties die kunnen helpen.

Wat te doen bij aankomst in Nederland

Het is belangrijk dat je het dier zo snel mogelijk na aankomst naar de dierenkliniek brengt. Dit bezoek is bij veel (maar niet alle) dierenartsenpraktijken gratis en het dier krijgt een algemeen onderzoek, noodzakelijke vaccinaties, chippen en indien nodig registratie. Zorg vóór een bezoek aan de dierenarts ervoor dat het dier zo min mogelijk in contact komt met andere mensen en dieren. De dierenarts meldt het huisdier aan bij de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Bel 088-8113333 of mail info@hulpvoordierenuitoekraine.nl voor een gratis bezoek aan een dierenkliniek.

Quarantaine is niet vereist voor huisdieren uit Oekraïne.

Let op: in de meeste gevallen moet je in Nederland hondenbelasting betalen. Het hangt af van de gemeente waarin je woont. In sommige gemeenten hoef je deze belasting niet te betalen. De hoogte van de belasting verschilt per gemeente en is ongeveer € 60 - 150 per jaar. Dit bedrag is ook afhankelijk van het aantal honden. De belasting is hoger als je meer honden heb.

Meer over hulp voor dieren uit Oekraïne vind je op deze website of door te bellen naar +31 88-8113333.


Mag mijn huisdier mee naar een opvanglocatie?

Wil je jouw huisdier mee naar een opvanglocatie of opvangadres? 'Hulp voor dieren uit Oekraïne' helpt jou en jouw huisdier bij het vinden van een juiste plek. Dit kan bij opvangcentra of gratis opvangadressen waar je samen met je huisdier kan verblijven. Het is niet de bedoeling dat je jouw huisdier naar een willekeurige opvang brengt. Meld je eerst aan op de website. Op de website van Hulp voor dieren uit Oekraïne zijn onder het kopje 'opvang' verschillende aanmeldformulieren te vinden. Per huisdier dien je een formulier in te vullen.


NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit)

De NVWA is de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit; de instantie waar alle huisdieren (uit het buitenland) aangemeld moeten zijn. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit controleert samen met dierenartsen op het rabiësvirus.


Hulp voor dieren uit Oekraïne

Ben je met je huisdier(en) vanuit Oekraïne naar Nederland gevlucht? Dan staat Hulp voor Dieren uit Oekraïne voor je klaar om je verder te helpen. Je kan hier terecht voor het adres van een dierenarts, voor vaccinaties of (gratis) medische hulp en uitleg over regels en wetten. Ook kan je hier hulp krijgen voor opvangcentra of opvangadressen waar je samen met je huisdier kan verblijven. Op de website is meer informatie te vinden en staat ook een aanmeldformulier voor huisdieren bij de opvang. Voor direct contact, bel 088-8113333 of mail info@hulpvoordierenuitoekraine.nl.


Dierenpolitie en Dierenambulance

Zie je een dier in nood? En is er hulp nodig? Bel dan gelijk het landelijk alarmnummer: 144.

Het landelijk nummer voor de dierenambulance is 0900-0245.


Raad van Beheer

De Raad van Beheer heeft expertise in de registratie van rashonden en wil helpen met advies, vaccinaties en registratie. Meer informatie is te verkrijgen via info@raadvanbeheer.nl of +31203053797.


NLvoorelkaar

Op dit platform kunnen vluchtelingen uit Oekraïne een oproep plaatsen in de categorie dieren, waarna deze actief gematcht wordt aan de community van 170.000 vrijwilligers.


Netherlands for Ukraine

Koppelt vrijwilligers aan vluchtelingen die op zoek zijn naar hulp bij het regelen van onderdak, transport, huisdieren of zorg. Contact Netherlands for Ukraine via WhatsApp of een online formulier.


Dierenambulance Amsterdam

De Dierenambulance Amsterdam coördineert in Amsterdam-Amstelland de hulpverlening aan dieren uit Oekraïne. De organisatie kan afspraken plannen voor een gratis check bij de dierenarts en, indien nodig, het vervoer verzorgen. Bel de meldkamer voor vragen, meer info of een afspraak: 020-6262121.


Hondsdolheid bij huisdieren

Ben je uit Oekraïne gekomen met een huisdier(en)? Neem die mee naar een dierenarts voor een inenting tegen rabiës. Het rabiësvirus (ook wel hondsdolheid genoemd) is een dodelijke ziekte voor mensen en dieren. In Oekraïne komt de ziekte voor, waardoor huisdieren mogelijk besmet kunnen zijn. Om de kans op rabiës in Nederland zo klein mogelijk te houden, controleert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) samen met dierenartsen op het rabiësvirus. Wil je meer weten? De NVWA heeft een flyer gemaakt waarin precies staat wat je allemaal moet regelen. De flyer is beschikbaar in het Nederlands, Engels en Russisch.


Dierenverzekering

Een dierenverzekering is een ziektekostenverzekering voor je huisdier. Je kunt je huisdier voor een bepaald bedrag per maand verzekeren. Dit betekent dat je huisdier is verzekerd voor zorg zonder dat je een hoge rekening ontvangt van de dierenarts. 

Petplan of Ohra zijn betrouwbare verzekeraars met een uitgebreid dekkingspakket.

De diergeneeskunde in Nederland is van een hoog niveau en er is steeds meer mogelijk, ook voor huisdieren. Meer geavanceerde mogelijkheden betekent ook een hoger prijskaartje. Een goed voorbeeld is de kankergeneeskunde. Een aantal verzekeraars vergoedt tegenwoordig ook de hoge kosten van geavanceerde kankerbehandelingen.

De kosten van een dierenverzekering voor uw huisdier zijn afhankelijk van een aantal factoren

  • De leeftijd van het huisdier

  • De leeftijd van het dier op moment van afsluiten

  • Het ras en gewicht

  • De verzekeringsmaatschappij

Hoe jonger het huisdier is op moment dat je de verzekering afsluit, hoe goedkoper de verzekering.