go back
RECHTSBIJSTAND & REGISTRATIE

Ben je net in Nederland aangekomen en ben je op zoek naar informatie over juridische procedures? Hieronder vind je informatie over asielprocedures in Nederland, het aanvragen van een visum, rechtsbijstand en hulp bij terugkeer naar eigen land.


Mis je hier nog iets?

Laat ons weten wat je nog mist, dan proberen wij de informatie aan te vullen. NB: Dit formulier is bedoeld voor suggesties, niet voor persoonlijke vragen of verzoeken. Je ontvangt geen reactie.
Laatst gewijzigd: dinsdag 12 juli 2022

Gezinshereniging

Vluchtelingen uit Oekraïne hebben recht op bescherming (tijdelijke beschermingsrichtlijn) en hebben zo ook recht op gezinshereniging. Op de website van VluchtelingenWerk Nederland vind je algemene informatie over welke stappen te nemen voor een gezinshereniging voor asielzoekers. Het lijkt erop dat dezelfde regels gelden voor vluchtelingen uit Oekraïne, maar daarover is nog niet alles duidelijk. Voor vragen kun je contact opnemen met VluchtelingenWerk.


Rode Kruis: Vermiste Familieleden

Via de afdeling Restoring Family Links (RFL) van het Rode Kruis kan je een opsporingsverzoek indienen wanneer je contact hebt verloren met een familielid of dierbare. Als de aanvraag is beoordeeld, kunnen zij met behulp van contacten met plaatselijke autoriteiten en organisaties in andere landen op zoek. Als de dierbare is gevonden, zorgen zij dat je in contact wordt gebracht. Ook als het niet gelukt is om contact te vinden, wordt dit aan jou doorgegeven. Voor het opsporingsverzoek en meer informatie kun je kijken op de website.