Hotline support
go back
REIZEN

Heb je vragen over reizen binnen Nederland of binnen Europa? Op deze pagina vind je informatie over het reizen naar Nederland, het openbaar vervoerssysteem binnen Nederland, auto’s en hulp bij terugkeer naar het eigen land.


Mis je hier nog iets?

Laat ons weten wat je nog mist, dan proberen wij de informatie aan te vullen. NB: Dit formulier is bedoeld voor suggesties, niet voor persoonlijke vragen of verzoeken. Je ontvangt geen reactie.
Laatst gewijzigd: maandag 2 januari 2023

We kunnen op deze website helaas geen informatie geven over vluchtroutes of de situatie bij de verschillende grensovergangen. Wil je naar Nederland komen? Onderstaande organisaties kunnen je helpen om van Oekraïne naar Nederland te reizen.

Reizen binnen Europa vanuit Nederland

Je kunt op verschillende manieren vanuit Nederland reizen naar andere Europese steden.Daarvoor koop je zelf eenticket. Je kunt reizen met het vliegtuig, de trein, bus en eigen vervoer. Internationale treinen werken met gereserveerde stoelen. Via de website van NS International of bij de servicewinkels op internationale treinstations je ticket bestellen en betalen.

Als je met de bus wilt reizen, kijk dan op Flixbus. Je hebt altijd een geldig ticket nodig wanneer je naar het buitenland reist.


Reizen via Roemenië (Dopomoha)

Als je Oekraïne wilt ontvluchten via de Roemeense grens, biedt het online platform Dopomoha informatie over hoe je de grens naar Roemenië kunt oversteken en hoe je daar, indien gewenst, asiel kunt aanvragen. Het platform is opgericht in samenspraak met de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties.


Reizen via Polen

In de Facebookgroep ‘Oekraïne vluchtelingen NL’ bieden verschillende mensen aan om vluchtelingen uit Oekraïne gratis van Polen naar Nederland te brengen.


Speciaal vracht-en personenvervoer (Fast Lane Ukraine)

Fast Lane Ukraine stuurt speciaal transport met dringende benodigdheden naar Polen en de Oekraïense grens. Op de weg terug, nemen ze vluchtelingen mee die extra aandacht nodig hebben (vanwege zwangerschap, baby's, medische omstandigheden, etc.).


Overzicht van gratis transportmogelijkheden in Europa (Trainline)

Op de website van Trainline vind je een overzicht van trein-, bus- en vluchtmaatschappijen die gratis vervoer vanuit Oekraïne door heel Europa aanbieden. Bij veel Europese landen is jouw identiteitsbewijs of paspoort jouw ticket voor de trein of bus. Spreek een medewerker op het treinstation aan voor de meest actuele informatie.


Vliegen in Europa

Transavia hanteert tijdelijk een speciaal tarief voor een enkele reis van Eindhoven naar Krakau en andersom. Een vliegticket kost €40,- en is via de website van Transavia te boeken.


FlixBus

FlixBus is een goedkope manier om door Europa te reizen. Je kunt met FlixBus van Oekraïne naar Nederland reizen en andersom.


Veilig op de vlucht

Deze flyer van CoMensha geeft een aantal tips om veilig op de vlucht te zijn. De flyer bevat informatie over het herkennen van risico's van uitbuiting en mensenhandel. Over het herkennen van deze risico’s heeft de Europese commissie ook filmpjes gemaakt. Deze filmpjes zijn beschikbaar in het Engels, Oekraïens en Russisch.


Reizen naar Nederland met On My Way

On My Way UA is een organisatie die vluchtelingen van Polen of Oekraïne naar Nederland brengt. Via de website van On My Way UA kun je een formulier invullen wanneer je hulp nodig hebt met vervoer vanuit Polen of Oekraïne. De organisatie biedt alleen eenmalige reizen aan vanuit Polen of Oekraïne naar Nederland. Als je in Nederland staat ingeschreven, kun je geen gebruik maken van deze hulp. Meer informatie lees je op On My Way UA. Voor vragen kun je een mail sturen naar: desk@omwua.nl