go back
WERK & INKOMEN

Heb je vragen over werk en inkomen in Nederland? Deze bronnen helpen je op weg.

Refugee Work logo

Je hebt talent, ervaring, doorzettingsvermogen, en wilt in contact komen met werkgevers

Aanmelden

Mis je hier nog iets?

Laat ons weten wat je nog mist, dan proberen wij de informatie aan te vullen. NB: Dit formulier is bedoeld voor suggesties, niet voor persoonlijke vragen of verzoeken. Je ontvangt geen reactie.
Laatst gewijzigd: donderdag 3 november 2022

Passende vacatures vinden

Ben je op zoek naar werk? De gemeente waarin je verblijft en het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) kunnen je hierbij helpen. Ook kun je terecht bij RefugeeWork. Dit is een initiatief van VluchtelingenWerk Nederland en koppelt werkzoekenden en werkgevers aan elkaar.

Daarnaast is het handig om via LinkedIn of vacaturewebsites als IndeedNationale vacaturebank en Young Capital te zoeken naar openstaande vacatures binnen jouw vakgebied. Ben je op zoek naar tijdelijk werk en wil je snel aan de slag? In dat geval is het handig om je in te schrijven bij een uitzendbureau.

Als je in bijvoorbeeld een winkel of restaurant wilt werken, kun je soms ook langsgaan en vragen of ze medewerkers zoeken. Kijk voor meer handige organisaties voor het vinden van werk op de pagina Werkplekken & stages.

Heb je een vacature gevonden die je aanspreekt? Meestal moet je een cv en motivatiebrief op te sturen. Meer over dit onderwerp lees je op de pagina Cv & motivatiebrief.


Cv maken

Heb je een vacature gevonden? Meestal vraagt de werkgever je om een cv en motivatiebrief op te sturen. Hieronder lees je waar een cv aan moet voldoen:

Een cv is een document (meestal één tot twee pagina’s) met daarop:

 • Contactgegevens (in ieder geval je voor- en achternaam, e-mailadres en telefoonnummer)

 • Werkervaring (van recentst naar minst recent)

 • Opleidingen (van recentst naar minst recent)

 • Vaardigheden

 • Interesses

Op de website van Young Capital vind je een voorbeeld van een cv

Feedback

Ben je op zoek naar iemand die jouw cv kan beoordelen, zodat je makkelijker een baan kan vinden? Peer-to-peer cv is een initiatief dat vluchtelingen uit Oekraïne helpt om hun cv's te verbeteren. Het enige wat je hoeft te doen is je cv uploaden en een vakgebied kiezen waarin jij een baan wilt vinden. Iemand van Peer-to-peer-cv geeft je feedback en helpt je je cv (deels) te herschrijven.

Meer informatie over het schrijven van een motivatiebrief lees je op de pagina Motivatiebrief schrijven.


Motivatiebrief schrijven

In een motivatiebrief leg je uit waarom je geschikt bent voor de functie en waarom je bij deze werkgever wilt werken. Werkgevers willen meestal een Nederlandse of Engelse brief. Beheers je deze talen niet (goed)? Vraag hulp van iemand in je omgeving om je brief te schrijven of te controleren.

Zo schrijf je een goede motivatiebrief:

 • Zoek uit wat voor bedrijf het is. Is de bedrijfscultuur formeel of informeel? Dit bepaalt hoe formeel je brief moet zijn

 • Zorg ervoor dat je taalgebruik aansluit op het taalgebruik in de vacature (gebruik dezelfde soort woorden)

 • Beschrijf je opleidingen en werkervaringen die aansluiten bij de functie

 • Maak de brief persoonlijk

 • Zorg ervoor dat je brief maximaal een A4'tje is

Op de website van Randstad vind je voorbeelden van goede Nederlandse motivatiebrieven. 

Heb je gesolliciteerd? Meestal duurt het uiterlijk twee weken tot je reactie krijgt. Je kunt altijd (telefonisch) contact opnemen over je sollicitatie als je lange tijd niets hoort.

Heeft het bedrijf interesse? Vaak worden meerdere sollicitanten uitgenodigd om op sollicitatiegesprek te komen. Hierover lees je meer op de pagina Uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. .


Uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek

Heb je gesolliciteerd op een vacature en ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Het verschilt per bedrijf hoe het sollicitatieproces precies gaat. Vaak bestaat het uit meerdere rondes:

 • Eerste gesprek

 • Tweede gesprek

 • Arbeidsvoorwaardengesprek

Eerste gesprek:

Heb je een uitnodiging ontvangen voor een sollicitatiegesprek? Het bedrijf of de organisatie waar je hebt gesollicieerd, heeft dus interesse. Een eerste sollicitatiegesprek is vooral een kennismakingsgesprek waarbij de werkgever en jij ontdekken of je geschikt bent voor de functie en of het bedrijf bij je past. Als zowel de werkgever als jij na het eerste gesprek interesse hebben, volgt vaak een tweede gesprek.

Het is belangrijk om je goed voor te bereiden op het gesprek:

 • Lees voor het gesprek de vacature nog eens door

 • Verdiep je in het bedrijf

 • Bereid een aantal vragen voor over de organisatie of de functie

 • Bereid voor hoe je jezelf wil voorstellen

 • Kleed je representatief (dat hoeft niet altijd formeel te zijn, dit verschilt per organisatie)

 • Houd rekening met eventuele vertraging onderweg en wees op tijd

Tweede gesprek:

Het tweede sollicitatiegesprek gaat meestal dieper in op de functie waarop je hebt gesolliciteerd. Zo kijkt de werkgever meer naar of je de juiste werkervaring hebt. Ook is het belangrijk dat de goed in het team past. Daarom wordt het gesprek meestal met meerdere mensen gevoerd. Soms vraagt de werkgever je een opdracht te maken. Zo kan worden beoordeeld of je vaardigheden passen bij de functie.

Het is mogelijk dat tijdens het tweede gesprek al over arbeidsvoorwaarden en salaris wordt gesproken. Maar meestal is dit een apart gesprek. Meer informatie hierover vind je op de pagina Contract & arbeidsvoorwaarden.


Contract & arbeidsvoorwaarden

In Nederland heb je als werknemer in loondienst bepaalde rechten, zoals een veilige werkomgeving. Verder geldt in Nederland een minimumloon dat stijgt met je leeftijd tot 21 jaar, vanaf dan is het een vast bedrag. Via de website loonwijzer kun je jouw loon vergelijken met dat van anderen in dezelfde sector. Zo kun je zien of je een eerlijk loon krijgt aangeboden.

Alle arbeidsvoorwaarden zijn vastgelegd in je contract, zoals pauzes en vakantiedagen. Daarnaast heb je onder bepaalde omstandigheden recht op betaald verlof: zwangerschapsverlof, ouderschapsverlof en zorgverlof.

Voor vragen en meer informatie kun je de website van het Juridisch Loket bezoeken. Bellen kan ook, via (0900) 80 20 (€ 0,10 per minuut). Het Juridisch Loket is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar tussen 9.00 en 17.00 uur. Je krijgt dan een jurist aan de telefoon.