Hotline support
go back
WERK & INKOMEN

Heb je vragen over werk en inkomen in Nederland? Deze bronnen helpen je op weg.

Refugee Work logo

Je hebt talent, ervaring, doorzettingsvermogen, en wilt in contact komen met werkgevers

Aanmelden

Mis je hier nog iets?

Laat ons weten wat je nog mist, dan proberen wij de informatie aan te vullen. NB: Dit formulier is bedoeld voor suggesties, niet voor persoonlijke vragen of verzoeken. Je ontvangt geen reactie.
Laatst gewijzigd: woensdag 7 december 2022

Er zijn meerdere initiatieven voor vluchtelingen gericht op werk en stages. Let op: in veel gevallen vragen werkgevers dat je je verstaanbaar kunt maken in het Nederlands of Engels.

RefugeeWork

Ben je op zoek naar een baan? RefugeeWork helpt je daarbij. RefugeeWork regelt het eerste contact met jouw potentiële werkgever. RefugeeWork zoekt naar een match tussen jou en het werk dat bij jou past. Daarnaast geeft het informatie over regelgeving, subsidiemogelijkheden en andere praktische zaken die voor jou als werknemer belangrijk zijn.

De website van RefugeeWork is beschikbaar in elf talen, waaronder het Oekraïens, Russisch en Engels. VluchtelingenWerk Nederland en Start Foundation hebben samen dit platform opgericht om vluchtelingen en werkgevers bij elkaar te brengen.


SER Werkwijzer

De Sociaal-Economische Raad (SER) is de belangrijkste adviesraad voor de overheid over sociaal-economische vraagstukken. Speciaal voor vluchtelingen heeft de SER een overzicht gemaakt van projecten voor (vrijwilligers)werk, training en taal. Je vindt er ook informatie over wet- en regelgeving op het gebied van werk voor vluchtelingen.


Refugee Start Force

Refugee Start Force is een netwerk dat vluchtelingen in contact brengt met Nederlandse vakgenoten, organisaties en bedrijven.


Refugee Talent Hub

De Refugee Talent Hub brengt vluchtelingen en werkgevers bij elkaar, met een betaalde baan als doel. Samen met werkgevers organiseren de Hub activiteiten waarmee je je kansen op de arbeidsmarkt vergroot.


Stagemarkt.nl

Stagemarkt.nl laat zien welke bedrijven in de buurt een stage of leerbaan aanbieden.


New Bees

NewBees begeleidt nieuwkomers om hun plek in de samenleving te vinden. Dit doen zij onder andere middels traineeships en workshops.


Duizend1

Duizend1 is een uitzendbureau voor vluchtelingen.


UA talents

UA talents matcht vluchtelingen die op zoek zijn naar werk met werkgevers.


Vrijwilligerswerk door vluchtelingen uit Oekraïne

Iedereen, behalve ongedocumenteerden, is vrij om op vrijwillige basis diensten te verlenen. Vluchtelingen uit Oekraïne hebben een speciale verblijfsstatus en mogen dus vrijwilligerswerk doen.


Uitzendbureau voor vluchtelingen

Heroyam is een uitzendbureau dat als doel heeft om vluchtelingen uit Oekraïne te helpen hun plek in de samenleving te vinden door hen werk te bieden.


Werk voor wetenschappers

Veel universiteiten en academische instellingen doen hun best om werk te creëren voor vluchtelingen uit Oekraïne. Hier zijn een paar websites waar je een overzicht vindt van de opties:

  • Op Factcards staan een aantal opties voor banen, waaronder ook lokale initiatieven.

  • Op Euraxess vind je vele opties, van lesgeven tot onderzoeken.

  • Op Scienceforukraine kun je Nederland selecteren en zo vacatures vinden.


Werk voor docenten

Op de website Meesterbaan vind je alle vacatures in het onderwijs voor vluchtelingen uit Oekraïne. Je kan sorteren op onder andere functie en locatie. Houd er rekening mee dat sommige vacatures om een onderwijsbevoegdheid een kennis van de Nederlandse taal vragen.