Een getrouwde man en vrouw zien elkaar eindelijk weer na gezinshereniging.
Bron: VluchtelingenWerk Nederland / Selma van der Bijl

Na gezinshereniging kun je misschien een eigen verblijfsvergunning krijgen

Laatst gewijzigd: 6-5-2024 16:56
Deel dit artikel

Ben jij naar Nederland gekomen doordat je gezinslid gezinshereniging voor jou heeft aangevraagd? Dan krijg je geen eigen verblijfsvergunning, maar een verblijfsvergunning die verbonden is met die van je gezinslid. Je kunt een eigen vergunning aanvragen. Op deze pagina lees je er meer over.

Bij gezinshereniging krijg je een afgeleide verblijfsvergunning

In Nederland zijn er 2 verschillende soorten verblijfsvergunningen asiel. De

Klik hier voor extra uitleg
Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)
beoordeelt welke verblijfsvergunning je krijgt. Als je een verblijfsvergunning krijgt door gezinshereniging, krijg je een afgeleide verblijfsvergunning asiel. Je kunt later een zelfstandige verblijfsvergunning asiel aanvragen.

Hieronder lees je het verschil tussen de 2 soorten verblijfsvergunning asiel:

  • Een afgeleide verblijfsvergunning asiel

Een afgeleide verblijfsvergunning is gebaseerd op de verblijfsvergunning van je familielid in Nederland. Hoe lang je verblijfsvergunning geldig is, hangt af van hoelang de verblijfsvergunning van je familielid geldig is. De vergunning staat op de naam van je gezinslid.

  • Een zelfstandige verblijfsvergunning asiel

Een zelfstandige verblijfsvergunning betekent dat je zelf asiel hebt aangevraagd in Nederland. En dat je zelf asiel hebt gekregen in Nederland. De verblijfsvergunning staat op jouw naam.

Met een afgeleide vergunning ben je afhankelijk van je gezinslid in Nederland

Een zelfstandige verblijfsvergunning blijft 5 jaar geldig. Als deze bijna verloopt, kun je bij de IND vragen om deze te verlengen. Ook kun je op dat moment vragen om een permanente verblijfsvergunning. Bij een afgeleide vergunning kun je dit niet zelf doen.

De IND kan jouw afgeleide verblijfsvergunning ook stoppen als je relatie met je familielid eindigt, bijvoorbeeld doordat je gezinslid overlijdt. Of doordat je partner en jij uit elkaar gaan. Stopt de IND de vergunning van je gezinslid? Dan is de kans groot dat de IND jouw afgeleide verblijfsvergunning ook stopt.

Je kunt een zelfstandige verblijfsvergunning asiel aanvragen bij de IND

Heb je een afgeleide verblijfsvergunning, maar wil je graag een eigen vergunning? Je kunt dan ook nog een zelfstandige verblijfsvergunning aanvragen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Dit doe je door zelf asiel aan te vragen bij de IND. Dit kan alleen als je al in Nederland bent.

Helpt dit artikel jou?