Thema's

show menu options

NL

Nederlands

Dutch
Vrouw maakt notities van een gesprek

Rechtsbijstand in Nederland

Laatst gewijzigd: 24-10-2023 12:58
Deel dit artikel

In de meeste gevallen heb je in Nederland geen advocaat nodig. De weg naar de rechter is meestal de laatste oplossing bij een juridisch probleem.

Het Juridisch Loket

Heb je een juridische vraag of heb jij juridische ondersteuning nodig? In dat geval kun je contact opnemen met het Juridisch Loket. Zij geven gratis juridisch advies en kunnen jou doorverwijzen naar een advocaat of mediator als dat nodig is. Het Juridisch Loket geeft gratis basis juridisch advies over:

  • Verblijfsrecht

  • Werk

  • Ontslag

  • Recht op uitkeringen

  • Vreemdelingenrecht

  • Wonen

Je kunt terecht voor juridisch advies tijdens het inloopspreekuur, aan de telefoon (0800-8020, dit is gratis) of via de mail, en eventueel met een afspraak. Advies is zowel in het Nederlands als in het Engels beschikbaar.

Een pro-Deoadvocaat

Een pro-Deoadvocaat is een advocaat die jou bijstaat, maar (gedeeltelijk) door de overheid wordt betaald. Een pro-Deoadvocaat heeft dezelfde opleiding gehad als elke andere advocaat en is dus net zo goed. Je hebt niet altijd recht op een pro-Deoadvocaat. Dit is afhankelijk van jouw inkomen en jouw vermogen en wordt beoordeeld door de Raad voor Rechtsbijstand. Als je recht hebt op een pro-Deoadvocaat, dan krijg je een zogeheten toevoeging. Je betaalt in dat geval een kleine eigen bijdrage en de rest wordt betaald door de overheid. De hoogte van je eigen bijdrage is afhankelijk van je zaak.

Rechtsbijstand voor kinderen
Helpt dit artikel jou?