Vrouw knuffelt met haar honden.

Huisdieren

Laatst gewijzigd: 14-9-2023 12:46

Vragen over je huisdier of is er een dier in nood? Dit zijn de richtlijnen en regels in Nederland met betrekking tot huisdieren (uit het buitenland) en de instanties die kunnen helpen.

Wat je bij aankomst in Nederland met een huisdier moet doen

Vanaf 15 juni 2023 moet je huisdier voldoen aan de importeisen van de Europese Unie. Deze eisen zijn er vooral vanwege de gevaarlijke ziekte hondsdolheid (rabiës). Tot 15 juni 2023 was in de Europese Unie (EU) een tijdelijke versoepeling voor het meenemen van huisdieren door vluchtelingen uit Oekraïne. De huisdieren van vluchtelingen uit Oekraïne hoefden niet aan dezelfde eisen te voldoen als de huisdieren van EU-burgers.

Kom je met het vliegtuig naar Nederland en heb je jouw huisdier meegenomen? Dan moet je je in Nederland melden bij de douane. De douane kijkt dan of jouw huisdier voldoet aan de eisen van de EU. Als dat niet zo is, zorgt de douane voor een dierenarts. De dierenarts kijkt dan of jouw huisdier een groot gezondheidsrisico vormt. Het kan zijn dat jouw huisdier in quarantaine moet.

Kom je met de auto naar Nederland en heb je jouw huisdier meegenomen? Dan moet je je huisdier laten controleren op het punt waar je voor het eerst de EU binnenkomt. Als je naar Nederland reist, dan is dat een andere Europese lidstaat, bijvoorbeeld Polen.

Ben je al in Nederland, maar voldoet je huisdier niet aan de eisen van de Europese Unie? Maak dan zo snel mogelijk een afspraak bij de dierenarts. De dierenarts vertelt je wat je moet doen, zoals het laten vaccineren van je huisdier. Dit bezoek is bij veel (maar niet alle) dierenartsenpraktijken gratis en het dier krijgt een algemeen onderzoek, noodzakelijke vaccinaties, chippen en indien nodig registratie. Zorg vóór een bezoek aan de dierenarts ervoor dat het dier zo min mogelijk in contact komt met andere mensen en dieren. De dierenarts meldt het huisdier aan bij de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Je huisdier mag niet zomaar mee naar een opvanglocatie

Wil je jouw huisdier meenemen naar een opvanglocatie of opvangadres? 'Hulp voor dieren uit Oekraïne' helpt jou en jouw huisdier bij het vinden van een juiste plek. Dit kan bij opvangcentra of gratis opvangadressen waar je samen met je huisdier kunt verblijven. Het is niet de bedoeling dat je jouw huisdier naar een willekeurige opvang brengt. Meld je eerst aan op de website. Op de website van Hulp voor dieren uit Oekraïne zijn onder het kopje 'opvang' verschillende aanmeldformulieren te vinden. Per huisdier dien je een formulier in te vullen.

Algemene hulp voor dieren uit Oekraïne
Je kunt een dierenverzekering afsluiten
Helpt dit artikel jou?