Algemene toeslagen

Laatst gewijzigd: 22-1-2024 08:35
Deel dit artikel

Op deze pagina vind je meer informatie over de verschillende soorten toeslagen in Nederland.

Toeslagen

Er zijn veel verschillende toeslagen in Nederland. Toeslagen zijn financiële tegemoetkomingen in de kosten. Er zijn bijvoorbeeld huurtoeslag voor het betalen van huur en zorgtoeslag voor het betalen van je zorgverzekering. Of je recht hebt op deze toeslagen, is afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden.

Een DigiD aanmaken

Voor het aanvragen van toeslagen en voor het regelen van belastingen, heb je een DigiD nodig. DigiD staat voor "digitale identiteit". Met je DigiD laat je zien wie je bent als je op internet iets bij een overheidsorganisatie wilt regelen. Je kunt een DigiD zelf aanvragen.

Een contactpersoon van

Klik hier voor extra uitleg
VluchtelingenWerk Nederland (VWN)
of maatschappelijk begeleider van een andere organisatie kan je hierbij ondersteunen.

Zorgtoeslag

Als je een burgerservicenummer (BSN) hebt, dan val je onder de Regeling Medische zorg Ontheemden (RMO). Dit betekent dat je verzekerd bent voor ziektekosten zonder dat je daarvoor hoeft te betalen. 

In een bijzondere situatie kan je ervoor kiezen om zelf een zorgverzekering af te sluiten. Soms heb je dan ook recht op zorgtoeslag. Zorgtoeslag is een bijdrage in de kosten van je zorgverzekering. Bij de aanvraag van deze toeslag wordt er gekeken naar de hoogte van je inkomen, je eigen vermogen en dat van je ‘toeslagpartner’. Via de website van de Belastingdienst kan je een aanvraag doen of meer informatie vinden. Als je hulp nodig hebt, vraag dan bij de gemeente waar je verblijft en/of bij vluchtelingenwerk welke instantie je hierbij kan ondersteunen.

Huurtoeslag

Huurtoeslag is een vergoeding van de overheid om de huur van je huis te helpen betalen. Je moet aan de volgende voorwaarden voldoen om recht op huurtoeslag te hebben:

Je inkomen mag niet te hoog zijn

Je mag niet te veel verdienen. Woon je alleen of woon je samen? Dan zijn de bedragen verschillend. Op de website van de Belastingdienst kun je berekenen of je recht hebt op huurtoeslag. Heb je thuiswonende kinderen met een inkomen? Dan wordt hun inkomen gedeeltelijk of helemaal meegerekend bij de aanvraag van de toeslag.

Je huur mag niet te hoog zijn

Dit bedrag verandert elk jaar een beetje. Op de website van de Belastingdienst vind je wat de huurgrens is. Zijn alle bewoners jonger dan 23 jaar? Dan is de maximale huur lager, behalve als je al een kind hebt dat bij je woont.

Je moet een zelfstandige woonruimte hebben

Een zelfstandige woonruimte heeft in ieder geval een eigen voordeur die op slot kan, keuken en wc. Maar niet voor álle zelfstandige woningen kun je huurtoeslag krijgen. Voor een woonboot of recreatiewoning kun je bijvoorbeeld geen huurtoeslag krijgen. Voor sommige onzelfstandige woningen kun je juist wél weer huurtoeslag krijgen.

Je vermogen (spaargeld) mag niet te hoog zijn

Je mag ook niet te veel vermogen hebben, zoals spaargeld.

Webinar van VluchtelingenWerk Nederland over toeslagen
Helpt dit artikel jou?