Thema's

show menu options

NL

Nederlands

Dutch




Dit zijn jouw opties als je geen recht hebt op de tijdelijke bescherming

Laatst gewijzigd: 28-3-2024 12:35
Deel dit artikel

Ben je gevlucht uit Oekraïne en val je niet onder de tijdelijke bescherming? Of viel je onder tijdelijke bescherming maar is deze sinds 4 maart 2024 gestopt? Lees hier wat jij kunt doen.

Het is niet duidelijk of ik recht heb op tijdelijke bescherming

Is het niet duidelijk of je recht hebt op Tijdelijke Bescherming? Dan neemt de gemeente contact op met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) om een afspraak met jou in te plannen. Aan de hand van jouw documenten bepaalt de IND of je wel of geen bescherming in Nederland krijgt. Het is daarom belangrijk om al jouw documenten mee te nemen naar je afspraak met de IND.

De tijdelijke bescherming stopte voor jou op 4 maart 2024

Op 4 maart 2024 stopt de tijdelijke bescherming in Nederland voor mensen met een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne. Bijvoorbeeld als je een tijdelijke vergunning voor werk of studie had in Oekraïne. De hoogste rechter in Nederland besloot dat op 17 januari 2024.

Je hebt een brief gekregen van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) als dit voor jou geldt. Je had vanaf 4 maart 2024 28 dagen de tijd om Nederland te verlaten.

Vanaf 2 april moet je Nederland verlaten. Je hebt dan geen recht meer op: - zorg - leefgeld - werk - onderwijs

Dit zijn jouw mogelijkheden als je geen recht meer hebt op tijdelijke bescherming

Val je niet meer onder de tijdelijke bescherming? Dan kun je verschillende mogelijkheden onderzoeken om in Nederland te verblijven. Dit zijn jouw mogelijkheden:

1. Je hebt asiel aangevraagd of je wilt asiel aanvragen

In Nederland heb je altijd het recht om asiel aan te vragen. Vanaf het  moment dat je asiel aanvraagt, val je onder het asielrecht.

Heb je asiel aangevraagd voor 4 maart 2024? Dan val je vanaf 4 maart onder het asielrecht. In de komende weken krijg je van de IND een uitnodiging voor je eerste gesprek. Dat gesprek heet een gehoor. De rest van de asielprocedure werkt voor jou anders dan voor andere vluchtelingen, omdat je eerst onder de tijdelijke bescherming viel. De IND informeert  je hierover.  Deze regels gelden voor jou als je voor 4 maart 2024 asiel hebt aangevraagd: 

  • Je mag in de opvang van de gemeente blijven tot er plek is in een asielzoekerscentrum. 

  • Je mag ook blijven werken. 

  • Je moet een W-document ophalen bij de IND.

Vraag je asiel aan na 4 maart 2024? Dan doe je dit door naar het aanmeldcentrum in Ter Apel te gaan en je daar aan te melden. Je verblijft vanaf dat moment in een noodopvanglocatie van het Centraal Orgaan opvang Asielzoeker (COA). Deze regels gelden voor jou als je na 4 maart 2024 asiel hebt aangevraagd: 

  • Je mag  niet werken. 

  • Je mag niet in de opvang van de gemeente verblijven.

2. In beroep gaan tegen de beslissing van de IND

Is jouw tijdelijke bescherming gestopt op 4 maart 2024 en ben je in beroep gegaan tegen het

Klik hier voor extra uitleg
terugkeerbesluit
van de IND?  En heeft jouw advocaat een ‘voorlopige voorziening’ (VoVo) aangevraagd en heb jij die gekregen? Dan mag je in Nederland de uitspraak van de rechter afwachten. Let op: Deze uitspraak geldt dan alleen voor jou. niet voor andere mensen in dezelfde situatie. Heb je hier vragen over, stel deze dan aan jouw advocaat. 

In sommige gevallen mag je ook blijven werken. Iedere VoVo is anders. Vraag je advocaat welke rechten de VoVo aan jou geeft en informeer je werkgever en de gemeente hierover.

Heb je geen advocaat? VluchtelingenWerk kan je helpen een advocaat te vinden.

3. Een reguliere verblijfsvergunning aanvragen Heb je geen recht op tijdelijke bescherming dan kun je een reguliere verblijfsvergunning aanvragen. Is jouw bescherming gestopt op 4 maart 2024 maar heb je voor 4 maart 2024 een aanvraag voor een reguliere verblijfsvergunning gedaan? Dan mag je de beslissing over deze aanvraag in Nederland afwachten. Je hoeft Nederland niet te verlaten totdat je weet of je wel of geen reguliere verblijfsvergunning krijgt. Je moet zelf jeonderdak en een zorgverzekering regelen.

4. Terugkeren naar je land van herkomst Ben je gevlucht uit Oekraïne maar heb je geen recht op tijdelijke bescherming? Of ben je gevlucht uit Oekraïne en is jouw tijdelijke bescherming stopgezet op 4 maart 2024? Dan kan de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) je helpen bij het terugkeren naar jouw land van herkomst. Het IOM geeft voorlichting en advies.

5. Zonder verblijfsvergunning in Nederland leven

Vanaf 2 april heeft de gemeente het recht jou uit de opvang te plaatsen. Blijf je toch in Nederland zonder recht op verblijf? Dan kun je gebruikmaken van informatie op de volgende pagina. Deze informatie is niet vertaald in het Oekraïens en het Russisch, maar wel in het Engels, Arabisch, Dari, Farsi, Frans, Somalisch, Tigrinya en Turks.

Webinar van VluchtelingenWerk Nederland over de asielprocedure in Nederland

Je kunt in sommige gevallen terugkomen naar Nederland

Heb je Nederland verlaten omdat de IND jouw een brief heeft gestuurd dat je Nederland moest verlaten? Dan heb je geen inreisverbod. Dat betekent dat je met een reguliere vergunning op basis van bijvoorbeeld werk of studie of gezinsvorming weer terug kan keren naar Nederland. De aanvraag voor zo’n vergunning doe je voordat je van plan bent naar Nederland te komen.

Helpt dit artikel jou?

Stappenplan

Dit moet je regelen als je onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming valt