Thema's

show menu options

NL

Nederlands

Dutch
Tandarts helpt een patiënt

Bron: Pexels

Regeling voor medische zorg

Laatst gewijzigd: 30-5-2023 13:41
Deel dit artikel

Vluchtelingen uit Oekraïne met een burgerservicenummer (BSN) vallen vanaf 1 juli 2022 onder de Regeling Medische zorg Ontheemden (RMO). Op deze pagina vind je alle belangrijke informatie over de RMO.

Dit is de Regeling Medische zorg Ontheemden (RMO)

De Regeling Medische zorg Ontheemden is een regeling die het declareren van zorg, voor vluchtelingen uit Oekraïne, mogelijk maakt. De RMO geldt vanaf 1 juli voor werkende en niet-werkende vluchtelingen uit Oekraïne die zijn ingeschreven in de BRP en dus in het bezit zijn van een BSN. Dit betekent dat je niet meer zelf een zorgverzekering hoeft af te sluiten en automatisch onder de RMO valt. Voor de RMO betaal je geen zorgpremie en krijg je ook geen zorgtoeslag.

Deze zorg valt onder de regeling (RMO)

De RMO dekt alle zorg uit het basispakket, maar heeft ook meerdere uitbreidingen. Zo wordt aanvullend nog vergoed:

  • Mondzorg bij acute pijnklachten tot 250 euro (1x per jaar);

  • Brillen en gehoorapparaten (met toestemming);

  • Specifieke geneesmiddelen;

  • Anticonceptie;

  • Abortuszorg.

Let op: heb je tussen 1 maart en 1 juli abortuszorg gehad? Dan kan je zorgverlener deze kosten vanaf 1 augustus alsnog declareren via de RMO.

Heb je vragen over vergoedingen? Neem dan telefonisch contact op met de RMO via 085-0501420

De RMO in het buitenland

Als je op reis gaat naar het buitenland, zorg voor toestemming van het RMO. Die is belangrijk als je onverwachte zorgkosten maakt. Zorg in het buitenland wordt namelijk in de meeste gevallen niet vergoed door de RMO. Behalve als je toestemming hebt gekregen, of als het spoedeisende hulp is.

Ga je dus naar het buitenland, mail dan naar naar machtigingen@rmoekraine.nl. Het maakt voor de hoogte van de vergoeding niet uit of de zorg in Nederland of in het buitenland is verleend.

Mondzorg en de RMO

Vanaf 1 juli 2022 geldt de Regeling Medische zorg Ontheemden (RMO) voor vluchtelingen uit Oekraïne, die zijn ingeschreven in de BRP en een BSN hebben. De RMO vergoedt alleen bij acute pijnklachten tot 250 euro (1x per jaar). Bij acute noodgevallen kun je in principe bij elke tandartspraktijk in Nederland terecht.

Orthodontie

De orthodontist wordt in principe niet vergoed. De 16 orthodontiepraktijken van TopOrtho in Nederland bieden orthodontische spoedhulp tot €250 gratis aan vluchtelingen aan.

Heeft dit artikel jou geholpen?