Tandarts helpt een patiënt
Bron: Pexels
Informatie
Je hebt recht op zorg via de RMO
Laatst gewijzigd: 20-6-2024, 14:52

Ben je in Nederland en val je onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB)? Dan wordt jouw zorg betaald via de Regeling Medisch zorg Ontheemden(RMO). Op deze pagina vind je alle belangrijke informatie over de RMO.

Zo werkt de Regeling Medische zorg Ontheemden (RMO)

Heb je een Oekraïens paspoort of ID-kaart en een

Burgerservicenummer (BSN)
? Dan hoef je niet zelf een
zorgverzekering
af te sluiten. Je valt dan automatisch onder de Regeling Medische zorg Ontheemden (RMO). Ook als je werkt, hoef je zelf geen zorgverzekering af te sluiten. Je valt ook dan onder de RMO.

Het RMO betaalt alle basiszorg die jij nodig hebt. Als jij bijvoorbeeld naar de huisarts gaat, dan regelt de huisarts met het RMO de kosten hiervoor. Je hoeft hiervoor zelf niets te doen, alleen maar je paspoort of je BSN laten zien Je hoeft geen zorgverzekering af te sluiten. En je kunt geen

zorgtoeslag
aanvragen.

Factsheet RMO
In dit factsheet lees je meer over de RMO in het Oekraïens of Russisch.

De regeling vergoedt deze basiszorg voor jou

De RMO vergoedt alle basiszorg. Daarnaast vergoedt het RMO ook nog deze zorg: 

  • Mondzorg bij acute pijnklachten tot 350 euro (1x per jaar) sinds 1 juli 2022;

  • Brillen en gehoorapparaten (met toestemming);

  • Specifieke geneesmiddelen;

  • Anticonceptie;

  • Abortuszorg.

Let op: heb je tussen 1 maart en 1 juli 2022 abortuszorg gehad? Dan kan jouw zorgverlener deze kosten vanaf 1 augustus alsnog declareren via de RMO.

Website van de RMO
Heb je vragen over vergoedingen? Neem dan telefonisch contact op met de RMO via 085-0501420

Dit moet je weten over mondzorg binnen de RMO

Vanaf 1 juli 2022 geldt de Regeling Medische zorg Ontheemden (RMO) voor vluchtelingen uit Oekraïne, die zijn ingeschreven in de BRP en een BSN hebben. De RMO vergoedt alleen bij acute pijnklachten tot 350 euro (1x per jaar). Bij acute noodgevallen kun je in principe bij elke tandartspraktijk in Nederland terecht.

Orthodontie

De orthodontist wordt in principe niet vergoed. De 16 orthodontiepraktijken van TopOrtho in Nederland bieden orthodontische spoedhulp tot 350 euro gratis aan vluchtelingen aan.

Bekijk hier de praktijken van TopOrtho

Dit moet je regelen als je naar het buitenland gaat

Ga je op reis naar het buitenland, zorg dan voor toestemming van het RMO. Die is belangrijk als je onverwachte zorgkosten maakt in het buitenland. Zorg in het buitenland wordt namelijk in de meeste gevallen niet vergoed door de RMO. Behalve als je toestemming hebt gekregen om naar het buitenland te reizen, of als het spoedeisende hulp is.

Informatie RMO buitenland
Ga je naar het buitenland, mail dan naar het RMO op het e-mailadres: machtigingen@rmoekraine.nl

Zo vraag je jouw RMO verzekeringsnummer op

Als je een BSN en een bewijs van verblijf hebt, dan heb je ook een RMO verzekeringsnummer. Dit nummer hoef je alleen op te zoeken als je zorgverlener daar om vraagt. Wil je jouw verzekeringsnummer weten? Bel dan naar de RMO-hulplijn: 085 - 0501 420. Geef je BSN, geboortedatum en achternaam door.

Wat vind je van dit artikel?