Een arts houdt geld vast
Bron: Pexels
Information
Dit kost de gezondheidszorg in Nederland als je gevlucht bent uit Oekraïne
Laatst gewijzigd: 29-1-2024 09:04

Heb je medische zorg nodig en ben je benieuwd hoeveel dat kost? In Nederland heb je altijd een verzekering waarmee je de basiszorg betaalt. Voor jou heet deze verzekering RMO. Zorg die je meteen of binnen een paar uur nodig hebt is gratis.

Je krijgt in Nederland altijd gratis medisch noodzakelijke zorg

Het is in Nederland verplicht om een basisverzekering voor zorg af te sluiten. De basisverzekering betaalt de kosten voor de standaardzorg van bijvoorbeeld huisarts, ziekenhuis of apotheek. Voor jou is dit anders geregeld. De basiszorg wordt voor jou vergoed vanuit de Regeling Medische Zorg Oekraïne (RMO).  

De Rijksoverheid maakte een factsheet over de vergoeding van zorg in het Engels, Oekraïens en Russisch. Daarnaast heeft de onafhankelijke organisatie Zorgverzekerlingslijn veel informatie verzameld over de zorg en zorgkosten. Deze informatie is ook beschikbaar in het Engels en Oekraïens. 

Zorgkosten als je geen BSN hebt

De RMO is voor Oekraïners die ingeschreven staan in het BRP. Sta je niet ingeschreven in een gemeente? Dan heb je toch recht op gratis medische zorg. Dit wordt betaald vanuit een speciale subsidie voor onverzekerden. De zorgverlener regelt dit zelf. Je hoeft hier niets voor te doen. 

Zorgkosten als je geen Oekraïense nationaliteit hebt

Heb je gekozen voor een asielaanvraag? Als je vanaf 4 september niet meer onder de RTB valt en verhuist naar een asielopvang, heb je nog steeds recht op basiszorg. Je valt dan onder de Regeling Medische Zorg Asielzoekers (RMA). Ook in dit geval betaal je geen eigen bijdrage voor de zorg. 

Zorgkosten vóór 1 juli 2022

Je kunt zelf een extra verzekering afsluiten voor extra zorg

Heb je zorg nodig die niet vergoed wordt vanuit het basispakket? Dan zijn er een paar mogelijkheden. Je kunt het zelf betalen of je sluit toch een eigen zorgverzekering af met een aanvullende verzekering. Let op: als je hiervoor kiest, val je niet meer onder de RMO. 

Je kunt een eigen zorgverzekering afsluiten als je werk en inkomen hebt. Daarbij kun je kiezen voor verschillende aanvullende verzekeringen. Bijvoorbeeld voor brillen of lenzen of voor meer fysiotherapie dan het basispakket vergoedt. Per zorgverzekeraar verschilt de inhoud van de aanvullende verzekeringen. Het verschilt per verzekeraar of de informatie ook in het Engels beschikbaar is. Check dit op de site van de verzekeraar.  

Zorgtoeslag aanvragen als je een eigen verzekering hebt
Wat vind je van dit artikel?