Thema's

show menu options

NL

Nederlands

Dutch
Zwangere vrouw wordt onderzocht met een echoapparaat

Bron: Pexels

Zwangerschap

Laatst gewijzigd: 1-11-2023 12:57
Deel dit artikel

De volgende organisaties geven informatie over jouw zwangerschap en waar je in Nederland terecht kunt.

Zwanger zijn en bevallen in Nederland

Alle informatie die je nodig hebt over je zwangerschap en de bevalling in Nederland vind je vanaf nu in een speciaal informatieboekje. Je vindt hierin onder andere informatie over de controles tijdens de zwangerschap en wat je kunt bespreken met de verloskundige of gynaecoloog. Ook lees je meer over je gezondheid en onderzoeken tijdens je zwangerschap. Het boekje is ontwikkeld door College Perinatale Zorg (CPZ) en is beschikbaar in het Oekraïens en het Nederlands.

Verloskundige Zorg

De zorg voor een aanstaande moeder en haar kind wordt vooral geleverd door een verloskundige. De verloskundige zorg is de zorg voor, tijdens en na de bevalling. In Nederland zijn er veel zelfstandig werkende verloskundigen waarmee je een afspraak kunt maken. De huisarts kan je verder helpen met het vinden van een verloskundige. Deze zorg wordt vergoed vanuit het basispakket van een zorgverzekering. Wanneer er een medische reden voor is, wordt de aanstaande moeder door de verloskundige doorverwezen naar de gynaecoloog in het ziekenhuis.

Je kind registreren

Als je kind is geboren moet je het inschrijven bij de gemeente waar jij ingeschreven staat. Is het kind geboren nadat jij het aanvraagformulier bij de IND hebt ingevuld, dan moet je de geboorte van je kind ook melden bij de IND. Dit kan je doen door het M35-J formulier in te vullen en op te sturen naar het adres op het formulier.

Helpt dit artikel jou?