Mensen in een gymzaal vormen een team
Informatie
Dit zijn gratis activiteiten voor kinderen in Nederland
Laatst gewijzigd: 25-5-2024, 12:00

Ben je op zoek naar leuke activiteiten voor je kind? Of kun je als ouder wat extra hulp gebruiken? Er zijn verschillende organisaties en fondsen in Nederland die activiteiten voor kinderen organiseren en die je kunnen helpen. Lees hier meer over op deze pagina.

Als je nieuw bent in Nederland, zijn er verschillende manieren om activiteiten of hulp te vinden voor je kind. Hieronder vind je een aantal organisaties en fondsen die jou kunnen helpen. Als je er niet uitkomt, kan je hulp vragen bij bijvoorbeeld je locatiemanager, de school van je kind of je contactpersoon van Vluchtelingenwerk. 

Muzieklessen en sportclubs

  • Wil je kind sporten of muziekles volgen? Het Jeugdfonds Sport & Cultuur zorgt ervoor dat je kind kan deelnemen aan verschillende sport- en cultuur activiteiten, ook als je weinig geld hebt.

    Jeugdfonds Sport en Cultuur
    Op deze pagina kun je zien of je hulp kunt krijgen van het Jeugdfonds Sport en Cultuur. De website is in het Engels beschikbaar.

  • Heb je vragen of ondersteuning nodig bij een topsport carrière voor je kind? Dan kan je contact opnemen met het Yvonne van Gennip Fonds.

    Yvonne van Gennip Fonds
    Op deze pagina vind je meer informatie over financiële steun voor een topsport carrière van je kind. De website is alleen in het Nederlands beschikbaar.

Taallessen, educatieve spelletjes en schoolspullen

  • Heeft je kind schoolspullen of een laptop nodig? Informeer bij de school van je kind wat de mogelijkheden zijn. Je kan ook contact opnemen met Stichting Leergeld en vragen naar de mogelijkheden.

    Stichting Leergeld
    Op deze pagina kun je een aanvraag doen voor hulp bij het betalen van activiteiten op het gebied van onderwijs, sport, cultuur en welzijn. Je kunt de pagina vertalen in jouw eigen taal door rechtsboven op de website jouw taal te selecteren.

  • Voor educatieve spelletjes in het Oekraïens kun je de app ‘Can't Wait to Learn’ downloaden.

    Can't wait to learn
    Op deze pagina vind je informatie over hoe je de app Can't Wait to Learn kunt downloaden.

  • Heb je hulp nodig bij het leren van de Nederlandse Taal? Via de VoorleesExpress komt er een vrijwilliger bij jouw locatie langs. Er wordt voorgelezen en er worden taalspelletjes gedaan.  

    Voorlees Express
    Op deze pagina kun je een aanvraag doen voor voorleeshulp van een vrijwilliger. De website is in het Nederlands beschikbaar.

Uitjes, activiteiten en verjaardagen

  • Lokale buurtcentra en wijkteams bieden vaak activiteiten aan zoals schilderen, kookworkshops en yoga voor kinderen.

    Sociale kaart in Nederland
    Op deze pagina kun je een buurtcentrum bij jou in de buurt vinden. De website is in het Nederlands beschikbaar.

  • Informeer bij de school van je kind welke lokale activiteiten er zijn voor jouw kind.  

  • Is je kind jarig? Dan kun je bij de Jarige Job een verjaardagsbox aanvragen.

    Stichting Jarige Job
    Op deze pagina kun je een verjaardagsbox aanvragen. De pagina is in het Engels beschikbaar.

  • De organisatie ‘Sam&’ kan je kind helpen met schoolspullen, sporten, muziek- en zwemles of een verjaardag vieren.

    Sam&
    Op deze pagina kun je een aanvraag doen voor schoolspullen, sportles, muziekles, theater- of dansles, een uitje of een verjaardagsbox.

  • Het Time4You-project van VluchtelingenWerk Nederland organiseert knutsel- en spelletjes voor Oekraïense kinderen. Je kunt hier meer informatie over krijgen bij jouw lokale VluchtelingenWerk teamleider. 

Hulp bij opvoeding & zorg

  • Stichting Mee is er voor gezinnen en kinderen die ondersteuning nodig hebben bij wonen, zorg en opvoeding.

    Stichting MEE
    Op deze pagina vind je een MEE in je buurt, bijvoorbeeld voor hulp. Bel je liever? Dan kan via 0900- 999 88 88 (Voor dit telefoonnummer hoef je niet extra te betalen). De website is beschikbaar in het Nederlands.

  • Heb je tweedehands speelgoed, meubels of kleding nodig? Dan kan je dit vinden op de Vraag en Aanbod pagina van RefugeeHelp.

    Marketplace RefugeeHelp
    Op deze pagina vind je een overzicht van spullen die worden aangeboden.

  • Maak je je zorgen over de mentale gezondheid van je kind? Ga dan naar de website van Empatia.  Bij Empatia werken Oekraïens sprekende psychologen die jouw kind kunnen helpen.

    Website Empatia voor mentale steun
    Heb je mentale steun nodig? Je kunt bellen met de hulplijn: 0031 10 200 5088 (ma-vr 9.00 -17.00 uur) of bezoek de website. 

Lokale activiteiten vinden voor jezelf

Bijna elke gemeente in Nederland stelt stadspassen beschikbaar voor volwassenen en kinderen met minder geld. Met de Stadspas kun je veel korting krijgen op musea, zwembaden en theatervoorstellingen in je eigen stad/gemeente. De Stadspas heeft ook acties voor eten en energieverbruik. Ook kun je met korting naar de dierenarts voor je huisdier.

Organisaties die lokale activiteiten organiseren

Dit zijn organisaties die jou kunnen helpen met het vinden van activiteiten in Nederland:

De Welcome App
De Welcome App verbindt nieuwkomers, locals en organisaties aan elkaar. In de gratis app kan je in je eigen taal activiteiten bij jou in de buurt vinden, chatten met buurtgenoten of je weg vinden naar een opleiding of werk.

Wat vind je van dit artikel?