• Start
  • Werk zoeken in Nederland als je gevlucht bent uit Oekraïne
Een man werkt op zijn laptop met een kopje koffie ernaast
Bron: Edmond Dante

Werk zoeken in Nederland als je gevlucht bent uit Oekraïne

Laatst gewijzigd: 8-4-2024 09:45
Deel dit artikel

Wil je graag aan het werk in Nederland? Op deze pagina vind je meer informatie over hoe je werk vindt.

Vacatures zoeken

Via LinkedIn of vacaturewebsites als 'Indeed' en 'Nationale Vacaturebank' kun je online zoeken naar vacatures. Soms kun je ook langsgaan bij een bedrijf waar je wilt werken. Je kunt dan vragen of het bedrijf medewerkers zoekt. Dit kan vaak bij winkels en restaurants.

Werk vinden via een uitzendbureau

Ben je op zoek naar tijdelijk werk en wil je snel aan de slag? Dan is het handig om je in te schrijven bij een uitzendbureau. Een uitzendbureau is een organisatie die werkgevers en werknemers aan elkaar koppelt. Als je werk zoekt, kun je je bij een uitzendbureau inschrijven als werkzoekende.

Met een medewerker van het uitzendbureau bespreek je wat voor soort werk je zoekt, wat je werkervaring is en wat voor opleiding je hebt gedaan. De medewerker probeert werk te vinden dat bij je past. Werk via een uitzendbureau is meestal tijdelijk.

Hulp bij het vinden van werk

De gemeente waarin je woont en het

Klik hier voor extra uitleg
'Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen' (UWV)
kunnen je helpen met zoeken naar werk. 

VluchtelingenWerk Nederland (VWN) kan hier ook bij helpen. De vrijwillige arbeidscoaches van VWN kunnen je begeleiden naar een geschikte baan, opleiding, stageplaats of vrijwilligerswerk.

Werk vinden in je eigen taal met RefugeeWork

Als je aan het werk wilt, kun je je aanmelden via de website van RefugeeWork. Op dat platform kun je in je eigen taal een baan zoeken. Op RefugeeWork vind je vacatures die in 11 talen zijn vertaald. Zo kun je in je eigen taal lezen wat voor werk er is en aan werkgevers laten weten dat je graag wilt komen werken.

Je kunt op RefugeeWork invullen wie je bent. Ook kun je een cv uploaden bij RefugeeWork. Een cv is een pagina waarop je persoonlijke informatie, opleidingen en werkervaring staan. Daarna kun je worden gekoppeld aan werk dat bij jou past.

RefugeeWork is gestart door

Klik hier voor extra uitleg
VluchtelingenWerk Nederland (VWN)
. Het platform wordt ondersteund door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Vrijwilligerswerk

Soms vind je niet meteen betaald werk, bijvoorbeeld omdat je niet genoeg ervaring hebt. Je kunt dan ervaring krijgen via een leer-werktraject, vrijwilligerswerk of een stage.

Vrijwilligerswerk is werk dat je voor anderen of voor de samenleving doet zonder dat je ervoor betaald krijgt. Soms kun je wel een vrijwilligersvergoeding krijgen. Krijg je een bijstandsuitkering en daarnaast een vergoeding voor vrijwilligerswerk? Dan kan je uitkering lager worden.

Helpt dit artikel jou?

Stappenplan

Werken in Nederland als je gevlucht bent uit Oekraïne