Twee mensen hebben een gesprek
Bron: Pexels
Informatie
Organisaties die jou helpen bij je mentale gezondheid
Laatst gewijzigd: 20-6-2024, 10:40

Heb je mentale ondersteuning nodig? Op deze pagina vind je waar je terecht kunt voor mentale steun en hulp bij het verwerken van traumatische gebeurtenissen.

Je kunt professionele hulp vragen via je huisarts

Gaan jouw mentale klachten niet weg of worden ze erger? Ga dan naar je huisarts. De huisarts luistert naar jouw verhaal en kijkt welke hulp het beste bij jou past. De huisarts kan je ook doorsturen naar hulpverleners in de buurt. Bijvoorbeeld een psycholoog of een praktijkondersteuner van de huisarts. De praktijkondersteuner weet veel over mentale klachten. Als de huisarts je doorverwijst, wordt een aantal behandelingen meestal betaald door je zorgverzekering. Vraag aan de arts wat er voor jou betaald wordt. 

Mentale zorg in het Oekraïens

Empatia is een programma voor mentale zorg die Oekraïners in Nederland helpt in hun eigen taal. Je kunt bij Empatia terecht als je mentale steun nodig hebt. En om te voorkomen dat je psychische klachten erger worden.

Empatia heeft Oekraïense psychologen in dienst. Zoek jij een Oekraïens sprekende psycholoog voor jou of je kind? Ga dan naar de website van Empatia en zoek een psycholoog. Maak daarna een afspraak met je huisarts en vraag om een doorverwijzing naar de Oekraïne sprekende psycholoog die je gevonden hebt. Heeft de huisarts nog vragen? Dan kan hij zelf contact opnemen met Empatia. Hulp van Empatia wordt gedekt door de RMO.

Website Empatia voor mentale steun
Heb je mentale steun nodig? Je kunt bellen met de hulplijn: 0031 10 200 5088 (ma-vr 9.00 -17.00 uur) of bezoek de website. 

Psychologische eerste hulp

Heb je mentale steun nodig? Op deze pagina zie je waar je terechtkunt voor mentale ondersteuning en hulp bij het verwerken van traumatische gebeurtenissen. 

Als je psychische klachten ervaart, is het goed om dit te bespreken. Je kunt een afspraak maken bij je huisarts. Je huisarts kan je doorverwijzen naar een specialist. Ook kun je zelf een online specialist zoeken en informatie vinden op de website van NTVP. Deze informatie is beschikbaar in het Engels, Russisch en Oekraïens.

MIND Korrelatie
Bij MIND Korrelatie kun je gratis en anoniem terecht bij professionele hulpverleners.
Wereld Psychologen
Wereld Psychologen biedt vluchtelingen en hulpverleners gratis online geestelijke gezondheidszorg.
Slachtofferhulp Nederland
Slachtofferhulp Nederland biedt emotionele steun aan mensen die indirect worden geraakt door de oorlog in Oekraïne.

Slachtofferhulp voor kinderen

Kinderen kunnen last hebben van psychische klachten. Oorlog en vluchten is voor iedereen zwaar, ook voor kinderen. Hieronder vind je organisaties die kinderen helpen bij psychische klachten.

Bekijk de flyer over het herkennen van psychische klachten bij je kind
De Alles Oké? Supportlijn
De Alles Oké? Supportlijn biedt gratis support aan jongeren van 18 tot 25 jaar.
Ukraine Parenting
Op de website van ‘Ukraine parenting’ zijn verschillende tips te vinden die ouders helpen bij het waarborgen van de veiligheid, steun en mentale gezondheid van hun kinderen.

Organisaties die helpen met mentale steun als lhbtqia+ persoon

Switchboard is de informatie- en ondersteuningsdienst voor de lhbtqia+ gemeenschap in Nederland. Ze bieden een luisterend oor, informatie over uit de kast komen, seksuele identiteit, genderidentiteit, lhbtqia+ culturele, sociale en sportclubs en evenementen. Maar ook dienstverleners zoals advocaten, artsen en therapeuten.

Contact met Switchboard
Je kunt een chat openen op hun website of contact opnemen via de telefoon (+316236565).
Wat vind je van dit artikel?