Trein rijdt door Nederlands landschap
Bron: Nederlandse Spoorwegen
Information
Openbaar vervoer in Nederland
Laatst gewijzigd: 26-10-2023 12:34

Hieronder staat een overzicht van de belangrijkste informatie over reizen en vervoer binnen Nederland.

Gratis Nederland inreizen

Bij aankomst in Nederland mag je Nederland gratis inreizen met de treinen van de

Klik hier voor extra uitleg
Nederlandse Spoorwegen (NS)
. Dit kan op vertoon van je Oekraïense identiteitsbewijs en een Duits, Belgisch, Frans of Oostenrijks vervoerbewijs dat niet ouder is dan 24 uur. Met dit bewijs kun je een gratis dagkaart ophalen bij de Tickets- en Servicebalies op de (grotere) treinstations van NS.

Je mag sinds 1 juni 2022 niet meer gratis Nederland doorreizen met het andere openbaar vervoer. Je moet een geldig vervoerbewijs, zoals een OV-chipkaart aanschaffen om met het openbaar vervoer te kunnen reizen.

Reizen met een geldig vervoersbewijs

In Nederland heb je een OV-chipkaart nodig om te kunnen reizen met het openbaar vervoer. Je kunt de OV-chipkaart kopen op stations, in verschillende winkels en supermarkten en online. Als je in Nederland wilt reizen met de trein, biedt de

Klik hier voor extra uitleg
NS
verschillende abonnementen aan. Hiermee kun je bijvoorbeeld met korting reizen. Een abonnement op de trein moet je koppelen aan je ov-chipkaart. Ook met een abonnement heb je dus een OV-chipkaart nodig.

Hulp met het openbaar vervoer

Het reizen met het openbaar vervoer in Nederland kan ingewikkeld zijn. De OV-ambassadeurs helpen je daarbij. OV-ambassadeurs zijn vrijwilligers, senioren en ervaren OV-gebruikers, die anderen helpen in het openbaar vervoer.

Je kunt een online informatiebijeenkomst bijwonen, een inloopspreekuur bezoeken of een proefreis maken. In een klein groepje legt een OV-ambassadeur je stapsgewijs uit hoe je bijvoorbeeld een OV-chipkaart kunt aanvragen en gebruiken in het openbaar vervoer.

Je kunt e-mailen naar ov-ambassadeur@ervaarhetov.nl of bellen naar 038-3037010. Zij zijn van maandag tot en met vrijdag bereikbaar.

Korting in het openbaar vervoer
Je reis met het openbaar vervoer plannen
Fietsen vanaf een station
Wat vind je van dit artikel?