Thema's

show menu options

NL

Nederlands

Dutch
Trein staat stil op Nederlands station.

Dit moet je doen bij aankomst in Nederland

Laatst gewijzigd: 19-2-2024 08:45
Deel dit artikel

Kom je nieuw aan in Nederland? Dan zorgt de Nederlandse overheid ervoor dat je wordt opgevangen. Er zijn op dit moment twee grote aanmeldlocaties.

Voorwaarden voor toegang aan de grens van Nederland

Heb jij een biometrisch Oekraïens paspoort? Dan kun je vrij Nederland inreizen en heb je waarschijnlijk recht op opvang via de Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Voor Oekraïners gelden geen toegangsregels of speciale voorwaarden aan de grens van Nederland. 

Ben je gevlucht uit Oekraïne, maar heb je niet de Oekraïense nationaliteit of had je geen permanente verblijfsvergunning in Oekraïne? Dan kunnen er wel voorwaarden zijn om Nederland in te reizen. Ook heb je misschien recht op Tijdelijke Bescherming in Nederland.

Bij aankomst in Nederland moet je je aanmelden in Utrecht

Ben je nieuw in Nederland? Dan zorgt de Nederlandse overheid ervoor dat je wordt opgevangen. Om opvang te krijgen moet je naar een aanmeldlocatie. Je kunt je op dit moment op 1 locatie aanmelden:

  • Utrecht, Jaarbeurs, Hal 5 Hele week 24 uur per dag geopend. Hier meld je je voor eten, medische zorg en een doorverwijzing naar een opvanglocatie waar plek is.

Onderstaande aanmeldcentra zitten op dit moment vol. Je kunt hier niet meer worden opgevangen:

  • Eindhoven, Castiliëlaan

  • Amsterdam, Centraal Station

  • Rotterdam, Max Euwelaan

Houd er rekening mee dat er geen garantie is dat je wordt opgevangen binnen de gemeente die jouw voorkeur heeft. Bijvoorbeeld doordat binnen die gemeente geen opvangplekken beschikbaar zijn.

Kun je verblijven bij vrienden of familie? Dan kan je je melden bij de gemeente waarin zij wonen.

Helpt dit artikel jou?