Thema's

show menu options

NL

Nederlands

Dutch
Dit moet je regelen als je onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming valt

Laatst gewijzigd: 14-11-2023 11:47
Deel dit artikel

Ben je gevlucht uit Oekraïne en val je onder de richtlijn tijdelijk bescherming? Dan moet je onder andere een bewijs van verblijf aanvragen en je inschrijven in een Nederlandse gemeente. Lees hier wat je zelf kunt regelen.

Schrijf je in in de BRP

Je schrijft je in bij de Nederlandse gemeente waar je verblijft. Dit heet de Basisregistratie Personen (BRP). Hierin worden jouw persoonsgegevens bewaard zodat de Nederlandse overheid weet waar je verblijft. Deze inschrijving is mogelijk voor personen die met een identificatiebewijs kunnen aantonen dat ze de Oekraïense nationaliteit hebben. 

Vraag een bewijs van verblijf aan

Je kunt van de IND een bewijs krijgen dat je in Nederland mag wonen en werken. Dit bewijs is een sticker in je paspoort of op een los papier. Soms krijg je een pasje (O-document). 

Je krijgt een BSN

Na het inschrijven bij de Basisregistratie Personen (BRP) in jouw gemeente krijg je automatisch een Burgerservicenummer (BSN). Dit ontvang je binnen 4 weken na je inschrijving bij de gemeente. Het BSN is een individueel persoonsnummer. Dit nummer heb je bijvoorbeeld nodig als je gaat werken. Ook gebruik je dit nummer als je iets wilt regelen met de Nederlandse overheid, bijvoorbeeld voor het aanvragen van toeslagen of voor je zorgverzekering. 

Vraag een DigiD aan

Wanneer je een BSN hebt gekregen, kun je een DigiD aanvragen. DigiD is een soort online identiteitsbewijs waarmee je online dingen kunt regelen met de overheid, bijvoorbeeld als je toeslagen wilt aanvragen of een zorgverzekering wilt afsluiten. 

Helpt dit artikel jou?

Stappenplan

Richtlijn Tijdelijke Bescherming