• Home
  • Onderdak
  • Dit zijn je rechten en plichten in de Gemeentelijke opvang Oekraïners
3 vrouwen in bespreking op de gemeentelijke opvang voor Oekraïners.
Information
Dit zijn je rechten en plichten in de Gemeentelijke opvang Oekraïners
Laatst gewijzigd: 9-4-2024 15:56

Als je gevlucht bent uit Oekraïne verblijf je vaak tijdelijk in een gemeentelijke opvang voor Oekraïners (GOO). Op elke gemeentelijke opvanglocatie gelden regels. Het is belangrijk dat jij weet wat de regels zijn op jouw locatie.

De regels krijg je van je locatiemanager

Elke opvanglocatie is anders en heeft andere regels. Deze regels krijg je normaal gesproken bij aankomst in je opvang. Regels die op veel locaties gelden zijn bijvoorbeeld het verbod op drugs, alcohol en wapens en het verbod om lawaai te maken na 22:00 uur. 

Heb je de regels niet ontvangen bij aankomst op je locatie? Vraag dan aan de locatiemanager van jouw opvang wat de regels zijn.

Er volgen maatregelen als je je niet aan de regels houdt

Het is belangrijk dat je je aan de regels houdt. Houd jij je niet aan de regels van de locatie? Dan kunnen er maatregelen volgen. De maatregelen verschillen van een waarschuwing tot een overplaatsing. De locatiemanager moet zich houden aan de volgende stappen:

  • De eerste keer spreekt een medewerker van de locatie jou aan. 

  • Als jij je daarna opnieuw niet aan de regels houdt, kun je een officiële eerste waarschuwing krijgen via een brief. Na een eerste waarschuwing, krijg je een tweede waarschuwing. 

  • Als jij je na de tweede waarschuwing nog steeds niet aan de regels houdt, kan de gemeente maatregelen nemen. De gemeente mag jou dan overplaatsen naar een andere gemeente, of mag jouw leefgeld inhouden.

De gemeente is verplicht om voor jouw opvang te zorgen

Heb jij je niet aan de regels gehouden en moet jij je huidige opvang verlaten? Dan is de gemeente waar jij in woont verplicht vervangende opvang te regelen. Ook mag de gemeente jou niet uitschrijven uit de gemeente waar je verblijft. Dit mag een gemeente alleen doen als jij langer dan 28 dagen niet aanwezig bent geweest bij de opvanglocatie.

Wat vind je van dit artikel?