Thema's

show menu options

NL

Nederlands

Dutch
Iemand houdt een bankpas naast een laptop. Op de achtergrond liggen een rekenschrift en een telefoon.

Bron: Anna Shvets

Je studie in Nederland betalen onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming

Laatst gewijzigd: 20-9-2023 13:04
Deel dit artikel

Ben je gevlucht uit Oekraïne? Dan mag je hier volgens de regels ook studeren. Je moet dan wel zelf je studie kunnen betalen en je krijgt hiervoor geen geld van de overheid.

Je moet geld betalen voor het volgen van lessen en schoolboeken

Als je in Nederland gaat studeren, betaal je meestal geld voor het volgen van lessen, het kopen van boeken of ander lesmateriaal en betaal je het openbaar vervoer naar je opleiding.  

 • Wil je een

  Klik hier voor extra uitleg
  mbo-opleiding
  volgen en voldoe je aan de voorwaarden? Dan betaal je tot dat je 18 jaar bent geen lesgeld. Mensen die 18 jaar of ouder zijn betalen wel lesgeld. Kijk op de website van je school hoeveel het lesgeld is.  

 • Wil je een

  Klik hier voor extra uitleg
  hbo
  - of
  Klik hier voor extra uitleg
  wo
  -opleiding volgen en voldoe je aan de voorwaarden? Dan betaal je collegegeld. Soms rekenen scholen voor mensen uit Oekraïne het tarief wat Nederlandse studenten ook moeten betalen, dit heet het wettelijk tarief. Soms rekenen scholen voor mensen uit Oekraïne het tarief voor studenten uit het buitenland, dit heet het instellingstarief. Dit bedrag is vaak veel hoger dan het wettelijk tarief. Wil je weten welk tarief jouw school rekent? Vraag het na bij jouw school.  

Studeerde je in 2022/2023 al in Nederland? Dan betaal je je hele studietijd het wettelijk tarief. Dat is het lagere tarief, dat ook Nederlandse studenten betalen.  

Je hebt geen recht op studiefinanciering

Ben je gevlucht uit Oekraïne? Dan heb je geen recht op studiefinanciering. Dat betekent dat je geen geld krijgt of kunt lenen van de Nederlandse overheid om te studeren. Daarnaast heb je ook geen recht op gratis reizen met het openbaar voor studenten.  

Soms kun je geld krijgen om te studeren

Soms kun je geld krijgen om te studeren in Nederland. Dit heet een fonds of beurs. Vraag bij jouw school welke fondsen of beurzen je aan kunt vragen.  

Helpt dit artikel jou?