Thema's

show menu options

NL

Nederlands

Dutch
Bron: Flickr-Claassen Attorneys

Wat je moet weten als je gaat scheiden in Nederland

Laatst gewijzigd: 16-11-2023 09:14
Deel dit artikel

Wil je scheiden van je partner? Het is mogelijk om in Nederland te scheiden maar het hangt van je persoonlijke situatie af hoe je kunt scheiden. Je kunt bijvoorbeeld scheiden zonder dat je partner in Nederland is. Lees hier hoe scheiden werkt.

Scheiden doe je in Nederland altijd met hulp van een advocaat

Als je een echtscheiding wilt in Nederland heb je een advocaat nodig. Je advocaat bespreekt met jou wat je moet regelen in jouw situatie en hoe je dat moet doen. Als je geen Nederlandse nationaliteit hebt kun je vragen naar een advocaat die gespecialiseerd is in echtscheidingen en kennis heeft van het vreemdelingenrecht.

Een mediator kan je helpen als je een conflict hebt met je partner

Heb je een meningsverschil met je partner waardoor het moeilijk is een scheiding te regelen? Dan kan je ook een mediator inschakelen. Een mediator is onafhankelijk en helpt jou en je partner met praten zodat jullie een oplossing kunnen vinden voor je scheiding.

Scheiden kost geld

Het kost geld om te kunnen scheiden. Je moet namelijk de advocaat en misschien de mediator betalen. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van jouw inkomsten en spaargeld.

Zo vind je een advocaat en een mediator

Er zijn twee manieren juridische hulp te vinden:

1. Je kunt zelf op zoek gaan naar een advocaat. Dit geldt ook voor een mediator. 

2. Het

Klik hier voor extra uitleg
juridisch loket
helpt je hierbij

Zo kun je scheiden in Oekraïne als je in Nederland woont

Wil je niet in Nederland maar in Oekraïne scheiden van je partner? Vraag een Oekraïense advocaat naar de mogelijkheden om in Oekraïne te scheiden. 

Na je scheiding in Oekraïne moet je in Nederland officieel doorgeven dat je gescheiden bent. Dit werkt als volgt: 

  1. Vertaal je echtscheidingsdocument naar het Nederlands, Engels, Frans of Duits. De vertaling moet gemaakt worden door een beëdigd vertaler. 

  2. Laat je echtscheidingsdocumenten wettelijk laten goedkeuren bij het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij plaatsen een stempel op de vertaling. Dit noem je een ‘apostille’. Je kunt dit laten doen in Oekraïne, maar ook online. Als het online doet, krijg je een 'elektronische stempel’. 

  3. Stuur een mail met jouw vertaalde echtscheidingsdocument naar apostille@mfa.gov.ua. Je kunt het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken ook bellen als je vragen hebt: +380 442 531 596.

  4. Geef bij de gemeente waar je in Nederland woont door dat je gescheiden bent. Je hebt hiervoor het vertaalde echtscheidingsdocument nodig. De gemeente past dit aan in de BRP Basisregistratie Personen (BRP).

Helpt dit artikel jou?