• Start
  • Belasting betalen als je ondernemer bent in Nederland
Bron: PXhere

Belasting betalen als je ondernemer bent in Nederland

Laatst gewijzigd: 10-4-2024 15:13
Deel dit artikel

Als je ondernemer bent in Nederland, ben je verplicht om belastingen te betalen. Elk kwartaal moet je belastingaangifte doen. Als ondernemer betaal je belasting over je winst en omzet.

Je betaalt omzetbelasting aan de Belastingdienst

Als ondernemer ben je verplicht omzetbelasting te betalen. Dit heet in Nederland btw. Je verrekent deze belasting in de prijs van het product of de dienst die je verkoopt. Hierbij gaat het meestal om 9 of 21 procent btw bovenop de prijs van je product. De btw die jij van je opdrachtgevers ontvangt, moet je afdragen aan de Belastingdienst.

De btw die je zelf aan leveranciers hebt betaald, mag je daarvan aftrekken. Je betaalt dus btw over het verschil tussen je inkoopprijs (inclusief kosten) en verkoopprijs.

Je doet elke 3 maanden belastingaangifte

Je bent verplicht elke 3 maanden belastingaangifte te doen bij de Belastingdienst. Je doet dit via het belastingportaal op de website van de belastingdienst. Je logt in met je

Klik hier voor extra uitleg
DigiD
als je een eenmanszaak hebt. Heb je een BV, dan gebruik je
Klik hier voor extra uitleg
Eherkenning
om in te loggen.

Je kunt een accountant of boekhouder de opdracht geven om btw-aangifte voor je te doen. De kosten voor het doen van deze aangiftes spreek je van tevoren af met deze accountant of boekhouder. 

Heb je de aangifte omzetbelasting niet gedaan, dan krijg je een (hoge) boete van de belastingdienst. Aangifte doen per 3 maanden is verplicht ook als je inkomen Є 0,- is. Als je dit niet doet, krijg je een boete. De belastingdienst maakt dan zelf een inschatting van jouw inkomen waarover je belasting moet betalen.

Je geeft elk jaar door hoeveel winst je hebt gemaakt

Als ondernemer moet je elk jaar aangifte doen van de winst van je bedrijf. Op basis hiervan berekent de belastingdienst hoeveel

Klik hier voor extra uitleg
inkomstenbelasting
en
Klik hier voor extra uitleg
inkomensafhankelijke zorgbijdrage
jij moet betalen. Je betaalt dit in het volgende jaar. De aangifte kan je doen via het belastingportaal. Hier log je in met je DigiD.

De

Klik hier voor extra uitleg
jaaraangifte
is ingewikkeld. Er zijn veel belastingregels. Als je deze aangifte niet goed invult kun je hierdoor problemen krijgen. Je betaalt dan bijvoorbeeld niet genoeg of juist te veel belasting. 

Je kunt een accountant of boekhouder inhuren om de jaaraangifte voor je te doen. Spreek de kosten van deze aangifte van tevoren af met je accountant of boekhouder.

Werken in loondienst en je eigen bedrijf hebben

Je kunt tegelijk werken in loondienst en in je eigen bedrijf als ondernemer. Je moet dan belastingaangifte doen voor je onderneming en ook voor je werk in loondienst. 

In Nederland moet je minimaal 1225 uur per jaar werken in je eigen bedrijf als je kosten wilt aftrekken van je belasting, de aftrekposten. Je moet dan kunnen bewijzen dat je 1225 uur gewerkt hebt. 

Doe je dit niet, dan loop je veel financiële voordelen mis. Als je in deze situatie zit, kun je contact opnemen met de belastingtelefoon of langsgaan bij een belastinginformatiepunt voor meer informatie. Ook kan je contact opnemen met een accountant of boekhouder.

Helpt dit artikel jou?

Stappenplan

Je eigen bedrijf beginnen in Nederland